Novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga

U Libiji eskalacija nasilja: Haos kod Tripolija - preuzet aerodrom, borbe u tri predgrađa

Front07.04.19, 11:41h

U Libiji eskalacija nasilja: Haos kod Tripolija - preuzet aerodrom, borbe u tri predgrađa
AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije

 

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga koje predvodi Kalifa Haftar.

 

Kako navodi BBC, pozivajući se na izvještaje s terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predgrađa na jugu Tripolija, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade.

 

Snage UN-a u prijestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

 

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopćila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prijestonice Tripolija.

 

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Reuters.

 

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

 

Kako je javio AP, snage premijera Seraja jučer su saopćile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše zračni udar na njegove položaje.

 

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

 

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsjednički savjet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Sajedom.

 

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

 

Haftorova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi AP.

 

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći dio uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentirarali navodno zauzimanje aerodroma.

 

Dejstva Haftarovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna s raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.

 

U Libiji poslije ubistva Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dvije vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez al Seraj, dok je Haftor na čelu druge, u Bengaziju.

 

Haftorovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gadafija, prenosi B92.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!