Pojavljuje se isto ime

Ko je Davor koji povezuje obavještajne afere u Sloveniji i BiH?

Hronika04.04.19, 20:52h

Ko je Davor koji povezuje obavještajne afere u Sloveniji i BiH?
Aferu je razotkrio online magazin Žurnal i objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice H. Č.

 

Afera “Arbitraža” potresa Sloveniju. Mediji navode da iza prisluškivanja slovenačkih zvaničnika 2015. stoji Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosne-obaveštajne agencije Hrvatske. Vlada Slovenije raspravljala je o ovome, a premijer poručio da su informacije zabrinjavajuće. "Davor Franić poznat je kao 'Davor mehaničar' iz afere u BiH", naveli su slovenački mediji. A Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je kako neće provoditi istraga o navodnoj obavještajnoj aferi u BiH, piše N1.

 

Sloveniju 'potresa' obavještajna – afera “arbitraža”. Slovenački mediji navode da je Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika iz 2015. uključenih u arbitražu oko Piranskog zaliva. O svemu se oglasio premijer Slovenije.

 

- Moram reći da je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bio prisutan i direktor SOVA-e (Slovenačka obaveštajno sigurnosna agencija) koji je obrazložio situaciju, kako šire na Balkanu, tako i u konkretnom slučaju. Moram reći da je to što smo čuli jako zabrinjavajuće. S jedne strane, zadovoljni smo radom naše obavještajne agencije, a sa druge strane nas može brinuti ako je to način rada unutar Evropske unije i ako je to odnos između država koje treba da budu prijateljske - kaže Marjan Šarec, predsjednik Vlade Slovenije.

 

Slovenački ministar odbrane bio je direktniji.

 

- Moj prvi komentar je da naš agent i sudija uopšte nisu smijeli komunicirati, a to je i razlog što je izbila ta afera prisluškivanje. Zadovoljan sam što je otkriveno - ko je prisluškivao. Očigledno je da su to bile hrvatske tajne službe, sa interesom, jer je bilo očito da hrvatsko rukovodstvo smatra da arbitražna odluka neće biti povoljna za Hrvatsku i da će Slovenija dobiti slobodan pristup otvorenom moru i više od polovinu Piranskog zaljeva. Očigledno su željeli taj postupak diskreditirati - ističe Karl Erjavec, ministar odbrane Slovenije.

 

Upravo je Davor Franić pominjan i u središtu obavještajne afere u Bosni i Hercegovini. Aferu je razotkrio online magazin Žurnal i objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice H. Č. Objavljeni su i dijelovi prepiske – “Davora mehaničara” i H. Č. Ovaj svjedok, prema navodima Žurnala, sa obavještajcima iz Hrvatske sarađivao je skoro četiri mjeseca. Od saradnje je, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine ruksak oružja iz Doboja prenese do određenog mesdžida kod Zenice. Kontakt sa H. Č. potvrdio je direktor hrvatske SOA-e, a navode o vrbovanju negirao.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još