Burno na sastanku o Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Konaković o žestokom okršaju sa Sebijom Izetbegović: Prvo je pitala - šta će ovaj ovdje, pa me oslovljavala sa...

Front03.04.19, 20:35h

Konaković o žestokom okršaju sa Sebijom Izetbegović: Prvo je pitala - šta će ovaj ovdje, pa me oslovljavala sa...
Konaković ističe da su mu kao prvom čovjeku KS „jako bitna dešavanja na Medicinskom fakultetu, koja su veoma loša“.

 

 

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, potvrdio je za „Avaz“ da je svojim dolaskom na sastanak u ponedjeljak, koji je sazvala ministrica obrazovanja i nauke KS Zineta Bogunić, izazvao burnu reakciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

 

Inače, cilj sastanka kojem su, osim direktorice KCUS-a, prisustvovali i rektor Univerziteta Rifat Škrijelj, predstavnik Medicinskog fakulteta te nekoliko kantonalnih ministara, bio je prevazilaženje problema koji mjesecima potresaju Medicinski fakultet s obzirom na to da rektor tvrdi da Semra Čavaljuga nije ni dekan ni vršilac dužnosti te da je sve što radi mimo zakona.

 

Loša situacija

 

- Istina, sastanak je bio buran, jer smo različitih stavova. Aktere dobro poznajem i nije mi strano da, kada sastančim s profesoricom Izetbegović, bude njenih upadica, komentara i prekidanja. Kada sam se pojavio, profesorica Izetbegović je rekla: „Šta će ovaj ovdje“. U toku sastanka oslovljavala me i sa „prethodni govornik“, nije me oslovljavala ni titulom ni imenom, ali moram reći da me to ne zanima. Samo sam objasnio profesorici Izetbegović da sam ja trenutno predsjedavajući Skupštine, najvećeg zakonodavnog organa u kantonu, koji, prema Ustavu, predstavljam. Stoga, potpuno primjerenim smatram prisustvo predstavnika Skupštine na sastanku, posebno jer imamo neki kontinuitet znanja o dešavanjima na Medicinskom fakultetu i sigurno nisam odmogao da se taj problem riješi – kazao je Konaković.

 

Ističe da su mu kao prvom čovjeku KS „jako bitna dešavanja na Medicinskom fakultetu, koja su veoma loša“.

 

- Činjenica je da nam Klinički centar, federalna institucija, upravlja Medicinskim fakultetom. A, to nije dobro ni za obrazovanje ni za zdravstvo. Zbog toga mislim da Skupština KS mora hitno poduzeti određene mjere, izmjene zakona i propise, da bi se stvari vratile u normalu – ističe Konaković.

 

Navodi da su za Kanton Sarajevo, osnivača, jedini ovlašteni pregovarači o ovom problemu Rektorat i rektor Rifat Škrijelj.

 

- Mi i ostalim organizacionim jedinicama dajemo adekvatan značaj, ali ne možemo uvažavati stavove pojedinaca u odnosu na instituciju kakva je trenutno Univerzitet u Sarajevu – rekao je Konaković. Poručuje i da će učiniti sve da problem Medicinskog fakulteta dobije epilog.

 

Dominantna većina

 

- Naša je obaveza da riješimo pitanje Medicine. Ne možemo nijemo posmatrati ni očekivati da rektor sam riješava ovaj problem. Osnivač mora stati uz integriranje Univerziteta, mora izmijeniti one dijelove zakona koji trenutno daju za pravo dominantnoj većini s KCUS-a da upravlja obrazovanjem u KS. Dakle, federalna institucija nam upravlja obrazovanjem u kantonu. Napravili smo zaista loš zakon, u smislu da su oni jedina nastavna baza. Tako, kada profesorica Izetbegović „najuri“ s KCUS-a vrhunske ugledne ljekare, oni više ne mogu predavati našoj djeci određene predmete bez obzira koliko su dobri. Već sada zbog toga imamo slučajeve "Gavrankapetanović", "Kacila", "Dizdarević", "Tanović", "Maksić"...

 

Dakle, vrhunski stručnjaci ne mogu predavati našoj djeci, sada im predaju loši profesori, i to samo zato što ovi najbolji nisu uposleni na KCUS-u. Na to mi kao osnivač ne smijemo žmiriti. Moramo našoj djeci dati najbolje obrazovanje. Pobrinut ćemo se da Skupština Kantona to stanje brzo dovede u red – poručio je Konaković.

 

Konaković se osvrnuo i na izjavu rektora da „Semra Čavaljuga više nije ni dekan ni v. d. dekana.“

 

- Rektor ima puno pravo što je smijenio dekanesu Čavaljugu. On je sve radio u skladu sa zakonom. To što je Sud spor i to što još nije došlo do odluke o brisanju iz sudskog registra, ne može biti razlog da to smatramo adekvatnim. Dakle, nepoštivanje odluka rektora također je kršenje Zakona o visokom obrazovanju, jer je Nastavno-naučno vijeće ponovo izabralo istu ženu u v. d. mandat. Mi moramo zaštititi dignitet rektora. Ako smo dali odgovornost rektoru, moramo mu dati i neka prava. No, ovdje je riječ o pokušaju da se nekim pravnim začkoljicama promijeni suština ovog problema. Mi poštujemo ono što rektor radi i stojimo uz integriranje Univerziteta – poručio je Konaković.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još