VIDEO/ Zaklela se da više nikada neće ući

Studentica Medina iz Sarajeva čekala sat da uđe u beogradski zoo-vrt, pa izašla u suzama: Kada sam vidjela Muju...

Hronika03.04.19, 18:57h

Studentica Medina iz Sarajeva čekala sat da uđe u beogradski zoo-vrt, pa izašla u suzama: Kada sam vidjela Muju...
Ova priča podstakla je mnoge da se jave redakciji Kurira sa svojim doživljajima iz zoo vrta u srpskoj prijestonici

Snimak tigra iz beogradskog Zoo-vrta usijao je Twiter. "Neuhranjen je, na izmaku snaga, jedva hoda" - pisalo je uz opis snimka koji je zabrinuo sve ljubitelje životinja.

 

 

Na problem koji je prijavljen reagovali su saopštenjem iz ove institucije:

 

Iz Zoo-vrta navode da je on star više od 20 godina, što su pozne godine u njihovom životnom vijeku. Osim što je u dubokoj starosti, ima i ozbiljne zdravstvene probleme. Prije više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine.

 

- Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promjene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju.

 

Sibirski tigar već duže vreme, uz redovne obroke, dobija vitaminsku terapiju koja pomaže u ublažavanju tegoba. Dobija propisane količine hrane svakodnevno i nema govora o zanemarivanju.

 

- Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvijek pokušava do posljednjeg trenutka da izbjegne takvo rješenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i njegom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju htjeli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih - zaključuju iz Beo zoo-vrta.

 

Ipak, ova priča podstakla je mnoge da se jave redakciji Kurira sa svojim doživljajima iz zoo vrta u srpskoj prijestonici.

 

- Volim životinje i slobodan dan sam poslije mnogo godina iskoristio sam da posjetim zoo vrt! Uđem s osmijehom, izađem kao pokisao. Već na pola posjete, steglo mi se u stomaku. Mnoge životinje izgledaju izmučeno, bolešljivo, jeza - tvrdi Beograđanin F.M.

 

- Bio sam u mnogim zoo vrtovima širom svijeta, ali ovo nigdje nisam vidio - tvrdi on.

 

I nije jedini.

 

- Godinama, i to moja djeca znaju, ne idem u Zoo vrt u Beogradu. Hiljadu puta sam plakala nakon posjeta. Nigdje se životinje ne tretiraju nehumanije - kaže Beograđanka M.S.

 

A to je utisak i gostiju. Studentkinji Medini iz Sarajeva "carstvo životinja" u Beogradu bila je prva stanica kada je došla u glavni grad Srbije. Kako je bio vikend, skoro sat vremena čekala je u redu da vidi "divlje" stanovnike Beograda. No, na kraju je izašla u suzama.

 

- Stvarno me je potreslo. Imala sam jaku želju i bila sam sretna zbog ove posjete, ali nakon pogleda na sve one životinje i uslove u kojima žive, ostao mi je gorak ukus u ustima. Mislim da ga više neću posjećivati - jada se ona za Kurir.

 

- Kada sam vidjela aligatora Muju u tako malom i mračnom prostoru, samo sam izletjela iz toga dijela. Nisam više mogla to da gledam - kaže ona.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još