Stranke iz RS potpisale zajedničku izjavu

Cvijanović: Dan Republike Srpske je 9. januar i to je istorijska činjenica. Nastavićemo slaviti...

Front02.04.19, 15:37h

Cvijanović: Dan Republike Srpske je 9. januar i to je istorijska činjenica. Nastavićemo slaviti...
Kako je istakla, nadležnost RS je da donosi zakon o praznicima, dodavši da na nivou BiH ne postoji zakon koji reguliše pitanje praznika

 


U Banjaluci je okončan sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS - pišu Vijesti.ba


Ustavni sud BiH, podsjećamo, utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. 

 

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer RS Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Mrko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić, te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

 

Predsjednica Cvijanović kazala je da je na današnjem sastanku potpisana zajednička izjava, te da je postignut jedinstven stav svih aktera o tome da je odluka Ustavnog suda BiH politički motivisana i to je više politička, nego pravna odluka.

 

"Dan Republike Srpske je 9. januar i to je istorijska činjenica. Nastavićemo slaviti Dan RS. Nije u mandatu bilo kojeg suda da utvrđuje šta je istorijska činjenica", poručila je ona.

 

Kako je istakla, nadležnost RS je da donosi zakon o praznicima, dodavši da na nivou BiH ne postoji zakon koji reguliše pitanje praznika.

 

"Imamo odgovore na sva pitanja, ne samo u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH, nego i u vezi sa svim potencijalnim prijetnjama RS", konstatovala je predsjednica RS.

 

Prema njenim riječima, dominantna tema razgovora bili su odnosi u BiH, te definisanje prioriteta, a na sastanku su svi akteri izrazili opredijeljenost da zajednički i jedinstveno odgovore na sve izazove.

 

"To je ogroman politički kapital, koji smo danas postigli", kazala je Cvijanović.

 

U razgovoru sa predstavnicima institucija RS i parlamentarnih stranaka, konststovano je da su "odnosi u BiH postali nepodnošljivi". 

 

"Želimo da se te stvari dovedu u redi, jer postoje prioriteti kojima treba da se bavimo", navela je Cvijanović.

 

Ona je ocijanila da je odluka Ustavnog suda BiH politički napad usmjeren na politički sistem RS, njeno nacionalno biće i njen identitet. 

 

"Naše opredjeljenje je da ne zadiremo u identitet drugih nacionalnih bića u BiH, ali na političke akcije moramo imati političke reakcije, te odbraniti ustavni kapacitet RS", poručila je predsjednica RS. 


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još