Rupa široka jedan i duboka sedam metara

Nema daljnjih pomjeranja tla u Velikom parku: Tokom sanacije pukotine, morat će premjestiti dva nišana

Hronika02.04.19, 12:21h

Nema daljnjih pomjeranja tla u Velikom parku: Tokom sanacije pukotine, morat će premjestiti dva nišana
Postavili smo sedam repera u Velikom parku od čega pet na ovoj mikrolokaciji gdje se pojavila pukotina. Obavili smo geodetska mjerenja koja su pokazala da više nema pomjeranja tla, objasnili su iz pomenutog geodetskog biroa

 

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima obišao je lokaciju u Velikom parku gdje se u januaru ove godine pojavila velika pukotina u zemlji široka jedan i duboka sedam metara.

 

Obilasku su također prisustvovali i predstavnici Geodetskog inžinjerskog biroa "Angermeier" d.o.o. Sarajevo koji rade mjerenja na osnovu kojeg su uradili elaborat sanacije pukotine u zemlji koja predstavlja opasnost, jer je blizu pješačke staze kojom dnevno prođe veliki broj ljudi.

 

- Postavili smo sedam repera u Velikom parku od čega pet na ovoj mikrolokaciji gdje se pojavila pukotina. Obavili smo geodetska mjerenja koja su pokazala da više nema pomjeranja tla. Na osnovu ovih mjerenja uradili smo elaborat koji je osnova za izradu glavnog projekta sanacije pukotine u Velikom parku, objasnili su iz pomenutog geodetskog biroa.

 

Tokom sanacije pukotine bit će potrebno premjestiti dva nišana koji se nalaze na samom rubu otvora u zemlji.

 

- Općina Centar je za sanaciju ove pukotine osigurala u budžetu 50.000 KM, a ako bude potrebno izdvojit ćemo i dodatna sredstva da se ovo pitanje riješi. Mi ćemo Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, odmah proslijediti dostavljeni elaborat kako bi oni započeli izradu glavnog projekta sanacije, na osnovu čega će Općina Centar odmah pokrenuti projekat sanacije - kazao je Ajnadžić.

 

Prema njegovim riječima, kako bi utvrdili tačan uzrok pomjeranja tla firmi "Angermeier" će biti dostavljen katastar podzemnih instalacija kako bi oni utvrdili da li ispod prolaze instalacije komunalne infrastrukture, posebno vodovoda i kanalizacije, koje mogu biti uzrok propadanja tla, saopćeno je iz Općine Centar.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!