Klupko se odmotava

Policija ispitala Husu Ćesira: Najavljena istraga javnih nabavki

Hronika01.04.19, 20:35h

Policija ispitala Husu Ćesira: Najavljena istraga javnih nabavki
Iz Skupštine Kantona Sarajevo najavili su istragu o navodnim malverzacijama u dodjeljivanju poslova putem javnih nabavki

 

 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ispitan je Huso Ćesir, zvaničnik Stranke demokratske akcije, koji je prošle sedmice napao fotografa portala Žurnal, koji je istraživao poslovanje njegove kompanije, piše Al Jazeera.

 

Istovremeno je Ćesir podnio krivičnu prijavu zbog neovlaštenog snimanja privatnog prostora i odbacio sve optužbe na račun poslovanja.

 

U međuvremenu su iz Skupštine KS-a najavili istragu o navodnim malverzacijama u dodjeljivanju poslova putem javnih nabavki.

 

Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA sarajevske općine Novi Grad, u četvrtak je napao fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu, kada je on fotografirao ulaz u firmu čiji je Ćesir vlasnik.

 

Dan nakon napada, Žurnal je objavio priču na kojoj su radili mjesecima.

 

U njoj navode kako su dvije firme u vlasništvu Ćesira od 2016. godine dobile poslove vrijedne blizu 650.000 eura od javnih firmi i institucija.

 

Na njihovom su čelu, ističu, bili kadrovi SDA.

 

- Da bi Ćesirova firma pobijedila na tenderu, iz Općine [Novi Grad] će korigirati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine će jednostavno raspisati novi tender, na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka - Huse Ćesira - piše ovaj portal.

 

Navode Žurnala potvrdio je predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković, koji je kazao kako ima saznanja da su plastične cijevi iz Ćesirovih firmi kupovala i državna poduzeća kojoj uopće nisu potrebne za djelatnost kojom se bave i da stoje u magacinima.

 

- Sigurno se može i hoće pokrenuti pitanje odgovornosti ukoliko se utvrdi da bilo šta od tih procedura nije bilo u interesu javnih kompanija, nego u interesu pojedinaca. Mi smo već poduzeli mjere i podnijeli krivične prijave onima čiji smo nerad ili neke moguće nezakonitosti već utvrdili- istakao je on.

 

S druge strane, Ćesir odbacuje sve optužbe i žali zbog napada na fotografa, dok istraživanje njegovog poslovanja smatra narušavanjem privatnosti.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još