Adis Hadžić u sportskom timu Nove BH

Pasionirani sam ljubitelj nogometa, ali kada je u pitanju posao, tu nema mjesta emocijama!

Mediji31.03.19, 19:51h

Pasionirani sam ljubitelj nogometa, ali kada je u pitanju posao, tu nema mjesta emocijama!
Utakmice gleda kao pasionirani ljubitelj nogometa prije svega, ali kada je u pitanju posao, kaže, onda tu nema mjesta emocijama... Profesionalnost i objektivnost su na prvom mjestu

 

 

Nova BH je uspješno startala sa implementacijom raznih promjena unutar svog informativnog, sportskog i zabavnog programa. Odnedavno se sportskom timu ove televizije pridružio i poznati sportski novinar, voditelj i komentator Adis Hadžić koji će gledateljima Nove BH donositi najvažnije vijesti iz sporta. 


Hadžić je više od dvadeset godina jedan od najprepoznatljivijih novinara, voditelja, komentatora i urednika kada je riječ o sportskom segmentu televizijskog novinarstva u Bosni i Hercegovini.
 

Odnedavno ste postali član sportske redakcije Nova BH televizije. Sa kakvim emocijama ulazite u novo profesionalno razdoblje koje je pred Vama?


Raduje me činjenica što sam dobio priliku pridružiti se timu Nove BH sa kojim ću zajedno graditi snažan i respektabilan medij u Bosni i Hercegovini. Moj angažman na Nova BH startao je sa kvalifikacijama naše reprezentacije za EURO 2020. godine i taj start za mene lično ima posebnu draž, jer se radi o izvještavanju sa utakmica našeg nacionalnog tima. Sretan sam što će rad na najgledanijoj televiziji u BiH donijeti nove profesionalne izazove u mojoj karijeri, motivirat će me da zajedno sa svojim kolegama stvaramo najkvalitetniji sportski program za naše gledatelje i nadam se da ću svojim angažmanom, radom i trudom opravdati dobijeno povjerenje.


Gledatelji u BiH će u naredne četiri godine na Novoj BH gledati najvažnije domaće, evropske i svjetske sportske događaje. Koliki je izazov učestvovati u kreiranju sportskog premijum sadržaja na Nova BH? 


Ono što ćemo kreirati u sportskom segmentu naše televizije biće drugačije od onoga što sam do sada radio. U našim dnevnicima timski ćemo raditi i donositi najnovije informacije iz svijeta najrazličitijih sportova uz kvalitetne reportaže, javljanja uživo, pa do stručnih analiza i istraživačkih priča. Našim gledateljima želimo sportsku informaciju plasirati na jedan drugačiji nacin. Naši novinarski imperativi biće kvalitet, tačnost, pravovremenost, donošenje dvije strane priče, a našim radom želimo općenito doprinijeti poboljšanju stanja u sportu u Bosni i Hercegovini. Iza nas su uspješno realizirani prijenosi utakmica reprezentacije BiH u takmičenju Liga nacija, kvalifikacijski mečevi naše reprezentacije, ali i reprezentacija naših susjeda, Hrvatske i Srbije, za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Našim gledateljima iduće godine donosimo sportsku poslaticu EURO 2020. koje će se igrati u 12 evropskih gradova i koje će biti ekskluzivno emitirano na našem kanalu. Nova BH će ekskluzivno prenositi i kvalifikacije Zmajeva za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Pogledajte, naslove ovih sadržaja... Zaista je priveligija i čast raditi ovakav program!


Šta je najvažnije za sportsku redakciju kada je u pitanju realizacija ovako atraktivnog programskog sadržaja na Nova BH? 


Za dobar rezultat najvažniji je tim! Kolege u redakciji su zaista iskusni profesionalci, imamo uigranu ekipu koja odlično funkcionira, međusobno se profesionalno nadopunjujemo i što je najvažnije svi zajedno dijelimo istinsku ljubav prema novinarstvu, dijelimo jednaku želju da budemo drugačiji, da otvorimo i teme u sportu koje drugi ne žele otvoriti i nećemo se libiti da i u sportskim izvještajima postavimo ključna i prava pitanja. Želimo podići ljestvicu sportskog izvještavanja, tehnološki unaprijediti prijenose najatraktivnijeg sportskog sadržaja, a sve sa jednim ciljem – pravovremeno i vjerodostojno informiranje naših gledatelja koji su nam ukazali svoje povjerenje.


Mnogi sportski novinari ističu da je prijenos utakmica nacionalnog tima kruna karijere. Otkrijte nam draž prijenosa, komentarisanja i izvještavanja sa utakmica nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine?


Pratiti utakmice državnog tima je velika čast, priznanje,privilegija, ali i velika obaveza, jer znamo koliko su gledatelji senzibilni prema nogometnoj reprezentaciji. Upravo zbog toga želimo našim gledateljima prirediti kvalitetni sportski ugođaj, želimo im približiti atmosferu, upoznati ih sa dešavanjima unutar našeg nacionalnog tima, pružiti im informaciju više. Želimo biti dijelom sportskih rituala naše publike tokom praćenja državnog tima i ostalih sportskih sadržaja na Nova BH televiziji. I upravo je to draž ovakvih prijenosa!


Nova BH je uspješno realizirala prva dva kvalifikacijska meča nogometne reprezentacije BiH za EURO 2020, ali i kvalifikacijske utakmice susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Šta nam donosite u „sportskom“ proljeću na Novoj BH?


Utakmice reprezentacije BiH protiv Armenije i Grčke, prijenosi i specijalne emisije koje smo realizovali pokazali su jedan posve drugačiji pristup praćenja državnog tima. To su dokazali i rezultati istraživanja gledanosti gdje je Nova BH ostvarila udio u gledanosti u prosjeku od 35%  i to je bio najgledaniji program u 2019.godini (Izvor podataka: Audience Measurement; Kvalifikacije za EURO2020: BiH – Armenija - 23.03.2019. SHR 32%, Target:4+/ Kvalifikacije za EURO2020: BiH – Grčka 26.03.2019. SHR 39%, Target: 4 +). 
Gledateljima smo donijeli sportsku, stručnu analizu i novinarski raport sa vrsnim bosanskohercegovačkim stručnjacima iz svijeta sporta. Ekskluzivno smo prenosili i kvalifikacijske utakmice naših susjeda, Hrvatske i Srbije za EURO 2020. i ti mečevi su bili prvi izbor gledatelja u Bosni i Hercegovini. Sada je pred nama završnica Lige prvaka u kojoj nas očekuju spektakularne utakmice uz osam najboljih timova u Evropi. Već 10. aprila u programu Nove BH mogu najaviti evropski klasik u četvrtini finala gdje će „Teatar snova“ biti domaćin velikoj utakmici između Manchester Uniteda i Barcelone. Pored spomenutog meča, u aprilu (17. aprila) i maju (01. i 08. maja) nas očekuju još tri nogometna spektakla Lige prvaka, a 1. juna veliko finale koje se igra u Madridu na Metropolitano stadionu. Osim prijenosa elitne Lige prvaka svakodnevno ćemo u našim dnevnicima donositi sportske izvještaje, analize i reportaže sa domaćih i regionalnih terena različitih sportova, a onda se u junu nanovo vraćamo prijenosima kvalifikacijskih mečeva nogometne reprezentacije BiH protiv Finske i Italije.


Gledate li utakmice kao navijač ili kao sportski novinar –može li se napraviti distanca?


Utakmice gledam kao pasionirani ljubitelj nogometa prije svega, ali kada je u pitanju posao, onda tu nema mjesta emocijama, profesionalnost i objektivnost su na prvom mjestu.


Što Adis Hadžić voli u svom poslu?

 
Ja sam zaista istinski zaljubljenik u sport, a kada nešto istinski volite, onda to više nije posao, to je ljubav. Mislim da se novinarstvo mora živjeti i to strastveno živjeti. Samo takav način življenja donosi kvalitetan rezultat. Finalni proizvod koji izlazi u eter je rezultat timske strasti prema ovom pozivu i ništa ne bi moglo funkcionirati da mi na Novoj BH ne djelujemo kao ekipa. Raduje me kada nakon uspješnog radnog dana sumiram utiske iz redakcije, razmišljam o savjetima kolega, idejama koje zajednički plasiramo kako bi unaprijedili naš rad i program, međusobno se dopunjujemo i profesionalno nadograđujemo. Nakon toga dolazi priznanje gledatelja, njihova pružena ruka i povjerenje koje je ustvari najljepši dio ovog poziva.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!