'Oružje u džamijama'

Njemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiH

Front30.03.19, 19:54h

Njemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiH
Tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list

 

Vijesti o vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od hrvatskih obavještajaca objavili su i mediji u Njemačkoj.

 

List Die Tageszeitung - na svom portalu Taz.de u tekstu pod naslovom "Oružje u džamijama" skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je "Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma", uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. Naime, navodi TAZ, tvrdi se da je hrvatska obavještajna služba djelovala u korist za Kolinde Grabar-Kitarović.

 

- Nakon protesta vlasti u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se, piše TAZ.

 

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

 

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.

 

- Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini, zaključuje TAZ.

 

Dodaje se i da je zbog afere već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

 

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe u Ambasadi BiH u Sloveniji, dale izjave vezane za slučaj vrbovanja.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još