Glavni odbor SDA na sjednici usvojio niz zaključaka

Zabrinuti smo zbog vrbovanja bh. državljana! Od policijsko-sigurnosnih agencija zahtijevamo da poduzmu hitne mjere

Front30.03.19, 15:26h

Zabrinuti smo zbog vrbovanja bh. državljana! Od policijsko-sigurnosnih agencija zahtijevamo da poduzmu hitne mjere
Glavni odbor SDA daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata. Pozdravlja politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu

 

Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je danas zaključke u kojima se naglašava da pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima historijski i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti i razumjeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku svijeta.

 

Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine kroz sistematske zločine, istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa dijela teritorija RBiH.

 

To je presuda projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić.

 

Izrečena doživotna kazna predstavlja samo djelimičnu satisfakciju žrtvama, ali potvrđuje da je pravda, makar bila i djelomična, spora ali ipak dostižna.

 

- Očekujemo i zahtijevamo da vlasti u RS povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studenstkog doma na Palama koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid - navodi se u zaključcima.

 

Pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS, po apelaciji koju su uputili bošnjački i hrvatski delegati iz Vijeća naroda RS. Time je Ustavni sud potvrdio svoju raniju odluku po apelacija Bakira Izetbegovića, tada člana Predsjedništva BiH.

 

Obaveza vlasti RS je da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i  Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Zahtijevaju da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.Traže pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.

 

SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS, kao i prijetnje koje im se upućuju. Poziva nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioci ovih napada. Vlasti entiteta RS moraju poduzetu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu.

 

Izražena je zabrinutost zbog informacija o vrbovanju državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, s ciljem da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u našoj zemlji, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka.

 

SDA traži od policijsko-sigurnosnih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Od pravosudnih institucija tražimo da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

 

Glavni odbor SDA daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata. Pozdravlja politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu.

 

Još jedanput pozivaju i druge stranke da pristupe formiranju široke koalicije patriotskih političkih snaga spremnih da odgovore na ozbiljne izazove koji su pred nama, i da stanu u zaštitu interesa Bosne i Hercegovine, i što prije se posvete predanom radu na provođenju reformi.

 

Glavni odbor je pozdravio Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu.

 

Data je podrška usaglašenom prijedlogu teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji su dogovorili  predstavnici  boračkih udruženja i resornog federalnog ministarstva. Očekuju od Vlade Federacije da ovaj Zakon što prije uputi u parlamentarnu proceduru.

 

Pozdravljen je početak izgradnje tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, Bosansko-podrinjskog kantona  i istočne Bosne.

 

Pozdravljena je Odluka Parlamenta Federacije BiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla. Izgradnja Bloka 7 neophodna je zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH. Osim ekonomskog, ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj, jer će se njegovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

 

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od strane Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH.

 

Glavni odbor SDA je utvrdio prijedlog odluke o sazivanju 7. redovnog Kongresa SDA koji će se održati 14. septembra 2019. godine i prijedlog odluke o provođenjeu redovnih izbora u SDA za mandatni period 2019-2023.godina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!