OMER DURIĆ O ISPITIVANJU U HRVATSKOJ

'Zašto ti je takva brada, pitao me je...Nudio mi je novac da špijuniram ko i kada dolazi u mesdžid, a onda me pozvao..'

Front29.03.19, 19:49h

'Zašto ti je takva brada, pitao me je...Nudio mi je novac da špijuniram ko i kada dolazi u mesdžid, a onda me pozvao..'
Ispitivan je, prema vlastitim navodima, o selefijama i mesdžidu u naselju Gračanica kraj Živinica u koji odlazi i koji nije pod okriljem Islamske zajednice u BiH, o tzv. Islamskoj državi, njegovom profilu na društvenim mrežama, rođaku Fikretu Duriću...

 

 


Iz Živinica put Sarajeva krenuo je u potrazi za poslom. Jedna od mogućih 'stanica' je i Vogošća. Omer Durić u Hrvatsku, u avgustu 2018., tvrdi - nije krenuo iz istog razloga.


Kako svjedoči za N1, vozio je prijatelja na zagrebački aerodrom. Najprije je zaustavljen na graničnom prelazu Županja - više od sat. Potom mu po dolasku ispred aerodroma policajci traže dokumente i pozivaju na razgovor koji, kako kaže, sa njim obavlja osoba u civilu. 


Omer se, dodaje, ne sjeća njegove funkcije, ali se sjeća imena – Ivan i prvog pitanja – zašto mu je takva brada? Ispitivan je, prema vlastitim navodima, o selefijama i mesdžidu u naselju Gračanica kraj Živinica u koji odlazi i koji nije pod okriljem Islamske zajednice u BiH, o tzv. Islamskoj državi, njegovom profilu na društvenim mrežama, rođaku Fikretu Duriću. 


O svemu otvoreno govori za N1, a prilog možete pogledati ovdje.


- Pitao me za Amira Selimovića i za Enesa Iriškića – da li sam se nekad čuo sa njima i da li znam trenutno gdje su i šta su. Rekao sam – da ne znam i da nisam nikad ni znao niti sam se sa njima čuo. (N1: Mislite da li ste se čuli sa njima po njihovom odlasku u Siriju?) Da, da li smo se čuli dok su oni boravili u Siriji i da li trenutno znam da li se neko sa njima čuje. (N1: Vaš odgovor je bio – ne?) Ne znam, kao što i nisam znao. Onda su govorili o nekim donacijama preko Fikreta Durića i Fadila Porče za izgradnju mesdžida. Ja sam isto rekao - da o tome isto ništa ne znam - kaže Omer.


Omer Durić slučaj ispitivanja nije prijavio policijskim i bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini. Spreman je sada to učiniti. U Hrvatsku od tada nije putovao. U Srbiju jeste, prema vlastitim navodima - bez problema.


N1: Da li je osoba koja vam se predstavila kao Ivan nešto tražila od vas?


- Jeste. Ponudio mi je novac da sarađujem sa njima – da špijuniram ko kad dolazi, šta radi i da njima dajem neke informacije o stanju u mesdžidu ko dolazi, ko prolazi i šta se radi. Rekao je da je spreman da će to Republika Hrvatska da meni nadoknadi - taj moj trud da mi plati. Ja sam to odbio. On je znao čime se ja bavim čim me odmah pitao – kako ide posao. Objavljujem ja te slike – prodaj, kupi, te online pijace. Znao je da se ja bavim tom trgovinom. Rekao je – vjerovatno to ide slabo, Republika Hrvatska bi bila voljna da vam nadoknadi da nam dajete informacije. Rekao sam da ne vidim zašto da ti dajem informacije za pare, to što sam ti sada rekao to sam ti rekao džaba. Ne trebaš mi plaćati ništa, to je istina i to je tako - priča Omer Durić.


- Nakon mjesec dana me pozvao da dođem u Županju na jedan razgovor da bi mi dali naknadu neku – ne znam tačno – možda 700 eura, ne sjećam se dobro. Mislim da se javio na Viber, rekao mi je da instaliram WhatsApp, nisam to instalirao. Ja sam ga pozvao da dođe on na jedan razgovor u Orašje, da mi ne treba za to nikakva naknada, da onako porazgovaramo. (N1: Da dođe na teritoriju BiH? Šta Vam je odgovorio?) On mi je rekao da ne smije doći na teritoriju Bosne i Hercegovine, da ne smije da djeluje van Hrvatske - kaže Omer.


Za N1 ranije su svjedočile i osobe iz okoline Zenice i Travnika koje su protjerane iz Hrvatske uz obrazloženje da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti države. 


Portal Žurnal.info razotkrio je aferu i objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice. On je od saradnje sa obavještajcima iz Hrvatske, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine iz Doboja do određenog mesdžida kod Zenice prenese oružje. Hrvatska SOA potvrdila je kontakt sa H.Č. i razgovore sa državljanima BiH, a navode o vrbovanju negirala. H.Č. je saslušan u državnom tužilaštvu.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet 14. marta. Saopšteno je da će “preduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH”. 


Od tada je saslušan državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je aferu potvrdio, a potom njegov zamjenik Mijo Krešić i novinar Mato Đaković, o čijim aktivnostima je pisao portal Žurnal.info. Oni su navode negirali

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još