Odmotava se klupko

Kako su se trošili milioni: SIPA istražuje EYOF?

Hronika29.03.19, 19:42h

Kako su se trošili milioni: SIPA istražuje EYOF?
Ambasadori se čudili kako je takmičarima dnevno naplaćivano 180 eura za smještaj

 

Klupko sumnjivih i netransparentnih radnji u vezi s organiziranjem Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu počelo se odmotavati, a na vidjelo izlaze detalji trošenja miliona maraka izdvojenih za ovu manifestaciju, piše Avaz

 

Nakon što smo jučer objavili da je sumnjivo potrošeno 2,5 miliona KM za smještaj učesnika, novi detalji počeli su izlaziti na vidjelo. Direktor firme EYOF 2019. Senahid Godinjak u izjavi za „Avaz“ navodi da je 2,5 miliona KM za smještaj dato od participacije koju su plaćali učesnici.

 

No, da je ta participacija bila višestruko viša, dokazuje i to što su se pojedini ambasadori zemalja iz kojih su učesnici dolazili raspitivali kako je moguće da je takmičarima naplaćivano po 180 eura po danu za smještaj!?

 

Avaz saznaje i da su državne, federalne i kantonalne institucije već počele slati zahtjeve da im se opravdaju sredstva koja su uplatili za organizaciju.

 

Kako je rečeno od izvora koji je bio uključen u organiziranje EYOF-a, prije nekoliko godina sastavljen je plan prema kojem bi sve koštalo oko tri miliona KM. Festival je na kraju koštao 12 miliona maraka, a većinu novca nikad nisu opravdali gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo te firma EYOF 2019, koja je osnovana neposredno prije Festivala.

 

Zanimljiv je primjer Ministarstva civilnih poslova BiH, koje je uplatilo 1,9 miliona KM, dok mu je računima opravdano svega 400.000 maraka.

 


S obzirom na brojne sumnje, u cijeli slučaj uključila se i SIPA-a. Inspektori ove agencije, kako nam je rečeno, u Ministarstvu civilnih poslova ispitivali su ministra Adila Osmanovića i jednog od njegovih pomoćnika.

 

Osmanović je inspektorima priložio dokumente o transferima i uputio ih u Grad Sarajevo, koji je zajedno s Istočnim Sarajevom organizator.

 

Senahid Godinjak, direktor firme EYOF, na sve ovo tvrdi da se radi o poluinformacijama, lažima i da ništa od navedenog nije tačno.

 

- Učesnici su plaćali participaciju 100 eura, a ne 180. Bilo je oko 1.500 učesnika. Također, ko je ikad rekao da EYOF može biti organiziran za tri miliona? Gdje god se EYOF organizirao, koštao je dvostruko više nego kod nas. Što se tiče SIPA-e, ne znam, kod nas u preduzeće nisu dolazili, da li su nekog drugog ispitivali, ja ne mogu reći – kaže Godinjak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još