Premijer RS odlučan

Višković: Slavit ćemo 9. januar bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

Front29.03.19, 16:14h

Višković: Slavit ćemo 9. januar bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH
Tvrdi da je Ustavni sud svojom odlukom nanio štetu BiH, u kojoj ponovo u fokusu neće biti životna pitanja građana

 

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković ponovio je danas da će taj entitet, bez obzira na odluku Ustvanog suda Bosne i Hercegovine, slaviti 9.januar te naći način i da „ispoštuje“ odluku te pravosudne institucije, na čiji rad je uputio kritike. 

 

-I Vlada i Narodna skupština RS-a će naći način da 'ispoštuju' odluku Ustvanog suda BiH, ali ćemo 9.januar slaviti i sve što više budu pritiskali taj datum ćemo slaviti na još veličanstveniji način. Ovo je borba. Ustvani sud BiH radi kako misli da radi, a RS će raditi kako treba i nijendog momenta nećemo pogaziti volju građana koji su na referendumu rekli da je 9.januar dan RS-a i on će kao takav ostati - ustvrdio je on. 

 

Smatra da odluka nije pravna, već politička. 

 

-Znamo da je odluka tempirana da se desi baš u vrijeme kada treba da se formira vlast na nivou BiH- rekao je Višković. 

 

Tvrdi da je Ustavni sud svojom odlukom nanio štetu BiH, u kojoj ponovo u fokusu neće biti životna pitanja građana. 

 

Neshvatljivo je, kaže, da je u odluci kojom se osporava zakon o Danu RS-a navedeno da Narodna skupština RS može da odredi neki drugi datum kao dan RS. 

 

-To je isto kao kada bi neko vama rekao da ne možete slaviti rođendan 1.januara, jer je tada Nova godina, pa da izaberete neki drugi datum - rekao je on. 

 

Kazao je i da RS, iako ne prihvata 1.mart, ne osporava drugima u BiH da ga slave. 

 

–Međutim, očito ovdje imaju drugi aršini - dodao je Višković koji smatra neprihvatljivim da u Ustavnom sudu BiH budu zastupljene strane sudije, kao i da ta pravosudna institucija preuzima ingerencije nekih drugih koji su ranije, kako kaže, pravili štetu pram RS. 

 

-Ovo je ozbiljan atak na RS, jer znate da se ranije išlo s ukidanjem himne RS, grba, zastave, što nije prošlo i onda je ostalo njeno ime i dan RS. A niko neželi da pogleda istorijske činjenice..., rekao je Višković i dodao da je „RS starija i od Ustavnog suda i sadašnje BiH“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!