Na današanjoj sjednici donijela Rješenje o smjeni

Vlada KS razriješila Mevludina Halilovića: Evo ko će obavljati dužnost policijskog komesara

Front29.03.19, 13:57h

Vlada KS razriješila Mevludina Halilovića: Evo ko će obavljati dužnost policijskog komesara
Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta ove godine je Vladi Kantona Sarajevo dostavio Prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom „nezadovoljava“

 

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Rješenje o smjeni Mevludina Halilovića sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo.


Haliloviću se oduzima i čin generalnog inspektora policije i vraća se u čin glavnog inspektora.

 

Do imenovanja policijskog komesara, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS glavni inspektor Milorad Bašić obavljat će dužnost policijskog komesara.

 

Naime, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta ove godine je Vladi Kantona Sarajevo dostavio Prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom „nezadovoljava“.

 

Vlada Kantona Sarajevo je konačnom Odlukom od 14. marta ove godine odbila kao neosnovan prigovor policijskog komesara te u cijelosti potvrdila Odluku Vlade Kantona Sarajevo o radu policijskog komesara kojom je za 2018. godinu ocijenjen „nezadovoljava“.

 

Time su ispunjeni Zakonom propisani uslovi da Vlada KS donese odluku o smjeni u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS.

 

Odluka o zamjeni policijskog komesara donesena je u skladu sa članom 24. Zakona o unutrašnjim poslovima KS, kojim je propisano da ukoliko policijski komesar zbog prestanka mandata, smjene, ostavke, bolesti, odsustva ili drugih stvarnih ili pravnih razloga, ne može vršiti svoja ovlaštenja u rukovođenju Upravom policije, te poslove vrši načelnik Sektora uniformisane policije, sve dok policijski komesar ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar.

 

Nadalje stavom (3) istog člana Zakona propisano je da ukoliko je i načelnik Sektora uniformisane policije zbog pravnih ili drugih stvarnih razloga spriječen da vrši te poslove, načelnik Sektora kriminalističke policije zamjenjuje policijskog komesara, sve dok on ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar.
 

Načelnik Sektora uniformisane policije Vahid Ćosić je Rješenjem Vlade KS od 18. novembra 2016. godine i Rješenjem o izmjenama i dopunama Vlade KS od 21. novembra 2016. godine smijenjen sa dužnosti policijskog komesara, jer je za vrijeme vršenja drugog mandata u svojstvu policijskog komesara utvrđeno da je ozbiljno ugrožena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo usljed očiglednih propusta u radu Uprave policije kojom je rukovodio.

 

U prilog navedenim činjenicama govori i prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 9. oktobra 2018. godine, kojom je u cijelosti odbijen Ćosićev tužbeni zahtjev te u potpunosti potvrđeno Rješenje Vlade KS o opravdanosti i zakonitosti smjene Vahida Ćosića.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još