Austrijski kancelar potvrdio

Kurz: Postoji veza između austrijske ekstremne desnice i ubice u Christchurchu - evo šta smo otkrili...

Front27.03.19, 11:42h

Kurz: Postoji veza između austrijske ekstremne desnice i ubice u Christchurchu - evo šta smo otkrili...
Hansjörg Bacher, glasnogovornik austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Sellnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih financijskih prekršaja kada je primijećena donacija veća od uobičajene

 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je potvrdio da postoji finansijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u masovnoj pucnjavi u novozelandskom gradu Christchurchu i ekstremno desničarskog Identitetskog (Identitarian) pokreta u Austriji.

 

Kurz je kazao da Austrija razmatra raspuštanje tog pokreta, koji tvrdi da želi očuvati evropski identitet, prenosi Reuters.

 

Austrijska policija izvršila je pretres stana čelnika austrijskog pokreta Identiteta Martina Sellnera. Njegova je grupa dobila donaciju veću od uobičajene, uključujući adresu e-pošte povezanu s teroristom Christchurcha, prenosi DW.

 

Austrijske vlasti potvrdile su u utorak da je izvršen pretres bečkog doma Martina Sellnera, odakle su izuzeti kompjuteri  i mobiteli kao dio  istrage koja je u toku.

 

Hansjörg Bacher, glasnogovornik austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Sellnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih financijskih prekršaja kada je primijećena donacija veća od uobičajene.

 

Donacija je uključivala adresu e-pošte koja se podudara s imenom Australca koji je ubio 50 osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, 15. marta.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!