Brza reakcija

Vlada Kosova smijenila zamjenicu ministra pravde zbog objave da je NATO izvršio agresiju

Front26.03.19, 11:41h

Vlada Kosova smijenila zamjenicu ministra pravde zbog objave da je NATO izvršio agresiju
Po navodima portala Kossev, na tu objavu reagovala je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu koja je zatražila od kosovskog premijera da Vesnu Mikić razriješi dužnosti, što je Vlada Kosova prihvatila na jučerašnjoj sjednici

 

Vlada Kosova smijenila je zamjenicu ministra pravde Vesnu Mikić, članicu Srpske liste, nakon što je na Facebooku napisala da je NATO agresija na SR Jugoslaviju predstavljala „namjerno planiran genocid“.

 

Navela je da je napad uslijedio poslije „decenije borbe protiv albanskih terorista".

 

- Na današnji dan, prije tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namjerno planiran genocid od strane NATO alijanse - napisala je jučer dosadašnja zamjenica ministra pravde povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ.

 

Po navodima portala Kossev, na tu objavu reagovala je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu koja je zatražila od kosovskog premijera da Vesnu Mikić razriješi dužnosti, što je Vlada Kosova prihvatila na jučerašnjoj sjednici.

 

Nizom komemorativnih manifestacija u nedjelju je obilježeno dvije decenije od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, 24. marta 1999. godine. Dan sjećanja na stradale obilježen je u Nišu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog zbora, kao i predstavnika bh. entiteta Republika Srpska.

 

Povod za NATO bombardoavanje Srbije bili su ratni zločini koje je srpska policija i vojska u tom periodu pravila na Kosovu nad Albancima, dok je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević odbijao zaustaviti ratna dejstva i nakon što je to od njega zatražila međunarodna zajednica.

 

Avioni NATO-a počeli su bombardirati tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999, a zračni udari su trajali narednih 78 dana.

 

Vojna intervencija NATO-a zvanično je okončana 11. juna 1999.

 

Broj žrtava u tim napadima NATO-a koji se danas spominje u medijima kreće se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Tokom bombarodavanja avioni su ciljali vojne položaje, vladine objekte kao i infrastrukturu.

 

General avijacije u penziji, Blagoje Grahovac, izjavio je za agenciju Patriju da se danas u Srbiji često govori o NATO bombardoavanju, ali se istovremeno prešućuju uzroci koji su doveli do te vojne intervencije, a uzroci te intervencije, kaže Grahovac, svakako leže u „šizofrenoj politici Miloševića.“

 

- Da nije bilo NATO intervencije, ko zna koliko bi Milošević još stolovao Srbijom, i koliko bi još ratova vodio - rekao je Blagovac, dodajući da je cilj NATO intervencije bio zaustaviti agresivnu politiku Miloševića. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još