NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ RASKOL NA ZAPADU - 2. DIO

Nova kriza na Bliskom istoku i golgota naroda Palestine: Šta nakon povlačenja SAD iz 'nuklearnog sporazuma' sa Iranom?!


25.03.19, 16:24h

 

 

'(...) aktuelna antiimigrantska pomama u SAD i Europi je samo vrh ledenog brijega i populistička mantra za preuzimanje i održavanje na vlasti. Uporediva jedino sa onom iz 30-tih godina prošlog stoljeća u pripremi nacističkog projekta pogroma Jevreja. Potom, sa cvjetanjem mase - kako tada, tako i sada - dolazi na red nepatvorena agenda izbornih pobjednika – sa okusom džungle, krvi i tla...) - izvod iz teksta "Raskol na Zapadu - 1 .dio".


3. Nova kriza na Bliskom istoku (BI) - predizborni dream poklon izraelskom premijeru


U četvrtak 21. o.m., američki predsjednik je novom tweeter porukom (makar nakratko) potopio tradicionalnu američku strategiju u potrazi za trajnim rješenjem izraelsko-arapskog sukoba, tom epicentru svih klasičnih i modernih svjetskih belaja. Istom je obznanio, bolje reći najavio, podršku suverenitetu Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni.


Ova nebeska vijest u Izraelu i pripadajućem presnažnom lobiju u američkom kongresu neće bog-zna-kako promijeniti status quo 'na ovom ultra-strateškom lokalu' pod izraelskom kontrolom još od Trećeg arapsko-izraelskog rata (1967.). Sve unatoč toj i toj rezoluciji UN. Upućeni tvrde, da se prije radi o predizbornom poklonu njegovom pokazanom-i-dokazanom prijatelju (neprocjenjivom podrškom na američkim izborima 2016.), izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Kojem pravna država zvanično i kredibilno prijeti zatvorskom kaznom za korupciju. Jer, ako u 'rečenoj konstelaciji' pobijedi na predstojećim izborima (9. aprila/travnja o.g.), dobija za života biblijsku slavu i nedodirljivu pancir košulju.


U ponedeljak (danas) Netanyahu je gost u Bijeloj kući - just in case. Sutra, u utorak je na programu zajednička većera. Istovremeno, u Washingtonu kreće trodnevni skup, konvencija IPAC-a (American Israel Public Affairs Commeettee) lobističkog mastodonta američkih Jevreja. Biće to svojevrstan politički Super Ball između prominentnih članova Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, kao i posebnih NGO američkih Jevreja širokog spektra i svjetonazora. Imena glavnih govornika na Konvenciji govore per se: Benjamin Netanyahu i njegov rival na predstojećim izborima Benny Gantz, podpredsjednik SAD Mike Pence, predsjedavajuća Kongresa Nency Pelosi i t.d.


U svakom slučaju, nakon povlačenja SAD iz tzv. nuklearnog sporazuma sa Iranom, pa podrške proglašenju Jerusalema za glavni grad Izraela, rečeno 'spašavanje' aktuelnog izraelskog premijera će dodatno stigmatizirati golgotu naroda Palestine i pojačati izraelsko-arapske animozitete. Osim što će izazvati ozbiljne osude i/ili kontaminirati međunarodne odnose drugdje po plavoj planeti.

 
4. Muellerov izvještaj - fragmenti i prvi komentari


U prošli petak, glavni tužilac William Bill Barr je u pismu obavijestio Kongres SAD da je primio izvještaj Posebnog povjerenstva Ministarstva pravde SAD u kojem stoji da nema dovoljno dokaza o navodnoj kolaboraciji (collusion) članova Trumpovog izbornog štaba sa službama 'mega ne-prijatelja SAD'. Plus da nema dovoljno dokaza niti za navodno ometanje pravde (obstruction of justice) od strane predsjednika Donalda Trumpa.


Razumljivo olakšanje & slavlje republikanske večine u Senatu zbog (na prvu) povoljnog okončanja gotovo dvogodišnje istrage koju je vodio bivši šef FBI Robert Mueller, presjekli su lideri večine Demokrata u Kongresu i manjine u Senatu - Nancy Pelosi i Chuck Schummer.

 
Evo njihove zajedničke izjave par sati nakon što je fotokopija pisma objavljena u medijima, parafrazirano: "Pismo glavnog tužioca Barra na četiri stranice teksta otvara više pitanja nego odgovora. Činjenica da Muellerov izvještaj (to je razvidno na trećoj stranici dotičnog pisma) ne oslobađa predsjednika Trumpa optužbe za ometanje pravde. Američkoj javnosti mora odmah biti dostupan kompletan sadržaj Muellerovog Izvještaja - bez daljeg odlaganja".

 
Potom, po ustaljenoj demokratskoj proceduri slijedi hearing (saslušanje) u Predstavničkom domu i Senatu svih glavnih involviranih. Znači, idemo dalje.


Nastaviće se...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!