Inicijativa zastupnice Naše stranke

Prvi korak ka ukidanju paušala zastupnicima na državnom nivou vlasti

Front25.03.19, 13:18h

Prvi korak ka ukidanju paušala zastupnicima na državnom nivou vlasti
Ovu inicijativu u prethodnom sazivu PS BiH podnijela jezastupnica Maja Gasal-Vražalica, no do isteka mandata nije razmatrana

 

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić podnijela je inicijativu za izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Predloženom izmjenom člana 12. Poslovnika jasnije se definiše ostvarivanje prava na plaće i druge naknade, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

 

“Postojeći tekst reguliše radno pravni statsus zaposlenog u Parlamentarnoj skupštini. Zaposleni ima pravo na plaću i druge naknade u skladu sa zakonom i odlukama Zajedničke komisije za administrativne poslove, a svi poslanici imaju pravo na poslanički paušal te naknadu određenih materijalnih troškova. Na ovaj način reguliše se pravo na plaću i naknade samo onih poslanika koji su u radnom odnosu, a izričito naglašava da pravo na paušal imaju i oni koji nemaju taj status. Predložena izmjena glasi: Poslanik ima pravo na plaću i druge naknade u skladu sa zakonom. Cilj je da se poslaničke naknade svedu u zakonski okvir, odnosno onemogući njihovo utvrđivanje internim aktima Zajedničke komisije za administrativne poslove. Ovo je prvi korak ka ukidanju paušala i ukidanju ovlaštenja Komisiji da raspolaže značajnim budžetskim sredstvima”, objasnila je Mirjana Marinković-Lepić.

 

Ovu inicijativu u prethodnom sazivu PS BiH podnijela jezastupnica Maja Gasal-Vražalica, no do isteka mandata nije razmatrana. Kako bi se procedura nastavila, preuzela ju je zastupnica Marinković-Lepić, s obzirom na to da je inicijativa u skladu s programskim načelima i predizbornim obećanjima Naše stranke

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!