Za dvoje glavnoosumnjičenih zatražen pritvor

Vlasnici objekata Metropolis, Vatra, Montana, Luka i Kibe priznali poreznu prevaru

Hronika22.03.19, 10:33h

Vlasnici objekata Metropolis, Vatra, Montana, Luka i Kibe priznali poreznu prevaru
Ostali osumnjičeni koji su koristili usluge firme Inspirit da bi utajili porez su tokom ispitivanja priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom

 

Od 12 uhapšenih osoba u akciji "Kasa" za dvije je zatražen pritvor, a za ostale osumnjičene mjere zabrane potvrđeno je iz Tužilaštva KS.  

 

"Glavnoosumnjičene osobe Ines Juretić i Oleg Krautblatt, bivši i sadašnja direktorica firme Inspirit su osobe koje su iznajmljivale softverski program „Inspirit gastro“ koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i prema njima je tužilac predložio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogli boravkom na slobodi utjecati na svjedoke prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", saopćeno je iz Tužilaštva KS.  

 

Ostali osumnjičeni koji su koristili usluge firme Inspirit da bi utajili porez su tokom ispitivanja priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.

 

"Prema osumnjičenim vlasnicima objekata Metropolis Nežadu Rašidagiću, Vatre Šaćiru Čediću, Luka Željku Ljubasu, Montane Nejri Ibrović, Kibe Edinu Vreto predložene su mjere zabrane koje između ostalog podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, zabranu sastajanja sa osumnjičenima, svjedocima, odnosno konobarima i zabrana prilaska svim objektima."

 

Tužilaštvu KS još uvijek se nije javio osumnjičeni Bakir Hadžić, vlasnik restorana Una nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama.

 

Podsjećamo, pet osoba je pušteno da se brani sa slobode, a osumnjičeni se terete za krivična djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još