Direktor hrvatske SOA-e o optužbama iz BIH

Naši obavještajci su obavljali razgovore s nekim bh. državljanima... Mi znamo ko je H.Č.

Hronika21.03.19, 15:42h

Naši obavještajci su obavljali razgovore s nekim bh. državljanima... Mi znamo ko je H.Č.
Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo ko je on, rekao je Markić

 

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniel Markić potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali sa državljanima Bosne i Hercegovine, poručujući kako će i dalje nastaviti obavljati razgovore zbog bezbjednosti Hrvatske, susjednih zemalja, Evropske unije i NATO.

 

Direktor SOA i čelnici drugih bezbjednosnih službi Republike Hrvatske te Kancelarije savjeta za nacionalnu bezbjednosti podnijeli su Odboru za nacionalnu bezbjednost Sabora Hrvatske izvještaje o radu za 2018. godinu.

 

Markić je nakon sjednice negirao tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o tome da su hrvatski obavještajci vrbovali selefija u BIH.

 

"Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno što se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uvjeren da dobro surađujemo", kazao je Markić.

 

Direktor SOA je ipak priznao da je SOA ostvarila kontakat s barem jednom osobom za šta bosanskohercegovački obavještajci znaju.

 

"Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo ko je on", rekao je Markić.

 

SOA je nakon objave priče o aktivnostima hrvatskih obavještajaca zatražila od direktora OSA Osmana Mehmedagića zvaničnu izjavu o navodima medija i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektić. Markić je danas potvrdio da još uvijek nije dobio nikakvu izjavu OSA.

 

"S tim osobama naravno da je SOA razgovarala i nadalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite sigurnosti, sigurnosti naših susjeda i sigurnosti Evropske unije i NATO saveza. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka. Ne samo nas već i cijelu Evropu. Mi radimo po tome i to je naša jasna zadaća i tako će se nastaviti", kazao je Markić, a prenosi HRT.

 

Istakao je da SOA nema saradnju s Mektićem, a govorio je i o brojkama povratnika radikalnih ekstremista.

 

"Govorim o brojkama za širu regiju. Mislimo da je bilo hiljadu ulazaka, da se vratilo 35 posto, a isti je postotak poginulih", kazao je Markić.

 

Na pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremizma, Markić je rekao da misli da ta scena u Hrvatskoj nije razvijena.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još