dirljiva priča o teškoj borbi za roditeljstvo će vam rastopiti srce

Ljekar je vikao 'što sam rodila to dijete'?!Kako je ovom paru djevojčica s Downovim sindromom promijenila život...

Lifestyle21.03.19, 14:04h

Ljekar je vikao 'što sam rodila to dijete'?!Kako je ovom paru djevojčica s Downovim sindromom promijenila život...
Kad sam ga prvi put vidjela, Vukan je imao 13 mjeseci. U sobu u kojoj smo sjedili unijela ga je sestra

 

Deset godina Ledena i Rade Životić iz Požarevca pokušavali su da dobiju dijete. Kako u tome nisu uspjeli, odlučili su da usvoje malenog Vukana, koji je tad imao svega 13 mjeseci. Ali život se poigrao sa njima, pa je nakon devet mjeseci od usvajanja Ledena ostala trudna. Rodila se Milica, koja ima Daunov sindrom. Ona će sa svojim drugarima danas obilježiti Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, koji se širom svijeta obilježava 21. marta - piše Žena.blic.rs.


Kad sam ga prvi put vidjela, Vukan je imao 13 mjeseci. U sobu u kojoj smo sjedili unijela ga je sestra. Pogledam, a ono krupne crne oči i kosa u loknama. Lijep kao lutka i gleda pravo u mene. Sestra mi ga stavlja u krilo. Pogledam ga, a on se okrene i zalijepi mi se snažno za grudi. Ja kažem: „Zdravo, sine“ i tu sve počinje – prisjeća se Ledena Životić prvog susreta sa Vukanom, usvojenim sinom, koji je danas odrastao čovjek. Bilo je to u Zvečanskoj, u Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Beogradu prije 19 godina.

 

Prije toga cijelu deceniju suprug Rade i ona pokušavali su da dobiju dijete. Borili su se, išli kod raznih ljekara i svi su govorili isto – da zdravstveni problem nemaju i da je u njihovom slučaju prepreka u glavi. Za sve to vrijeme Ledena je znala da postoji i drugi način da postanu roditelji, a to je usvajanje. Jednog dana to je izgovorila i naglas pred suprugom.

 

– Moj muž je čovjek koji u suštini neće da pokvari ništa što će mene da usreći. I sam je jako želio djecu, tako da nismo dugo razmišljali. Odmah smo krenuli u proceduru usvajanja, koja je jako stroga i komplikovana, što je i razumljivo – otkriva nam Ledena dok sjedimo u njihovoj kući u Požarevcu.

 

Sa 16 godina Vukan je otvorio dosije

 

I tako poslije skoro godinu otkad su ušli u proceduru usvajanja, želja im se ostvarila. U kući su se najzad čuli dječji smijeh i plač, a Ledena je postala majka u 33. godini. Imala je mnogo nepoznanica, nije znala kako Vukan spava, šta voli da jede, čega se plaši. U početku je spavala sa njim u sobi i nije htjela da ga ostavi ni na tren.

 

– Čekali smo ga tolike godine, a sad kako je došao, to je totalno nebitno – kaže Rade dok u tom trenutku u sobu ulazi Vukan.

 

Danas je on vedar, voljen i nasmijan mladić, ima 20 godina, a još kao petogodišnjaku rekli su mu da mu oni nisu biološki roditelji. Tako su im savjetovali psiholozi, a kako je postajao stariji, pitanja o njegovom porijeklu bila su sve češća i složenija. Rade i Ledena nikad ništa nisu krili od Vukana, a sa 16 godina je tražio da otvori dosije. Tad je saznao za svoje porijeklo, mada ga neka pitanja i dalje kopkaju.

 

– U našoj porodici svi su ga odmah prihvatili. Nikada ga niko nije gledao drugim očima, a najvažnije je da smo ostali zajedno i podržavali jedni druge u teškim trenucima koji su nas snalazili – ističe ova hrabra i snažna žena velikog srca.

 

U porodilištu mi nisu rekli da Mica ima Daunov sindrom

 

Vraćamo se opet u Vukanovo detinjstvo. Otkad su ga dobili, Ledena više nije razmišljala o trudnoći, pregledima kod ginekologa, terapiji. Uživala je sa njim, a onda je poslije tačno devet mjeseci od njegovog usvajanja uslijedio šok. Ostala je trudna i život im je donio nov izazov. Iako je imala divnu trudnoću bez ikakvih tegoba, tek kad se porodila, saznala je da njena djevojčica Milica ima Daunov sindrom.

 

Ostatak priče čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!