Američki profesor smatra

Francis Boyle: Ponovo su prikrili ulogu Srbije, pravda zahtjeva da se ukine Republika Srpska!

Front21.03.19, 08:24h

Francis Boyle: Ponovo su prikrili ulogu Srbije, pravda zahtjeva da se ukine Republika Srpska!
Haški Tribunal, a sada i njegov ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili su ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom

 

Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom, kazao je u reakciji na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću američki profesor Francis Boyle, prenosi N1.

 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) juče je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

 

Profesor Francis Boyle, koji je bio izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde, u svome komentaru na presudu zaključio je kako su "Haški Tribunal, a sada i njegov ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom".

 

- To je zbog toga što bi SAD, članice NATO-a i EU željele uključiti Srbiju u NATO i EU, kao što su to učinile nedavno sa Crnom Gorom koju su uključili u NATO, uprkos činjenici da sam dobio dva velika sudska naloga od Svjetskog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore, kojima im se nalaže da prestanu i uzdrže se od činjenja djela genocida protiv RBiH i Bošnjaka - otkrio je profesor.

 

Dodao je kako je "zaprepašćujuće da je ‘Mehanizam’ podržao dio presude Haškog tribunala kojom se Karadžića oslobađa od genocida za njegovo etničko čišćenje muslimana i Hrvata iz onog što je danas poznato kao genocidna tvorevina RS".

 

- Pravda zahtjeva da se Republika Srpska ukine - poručio je Francis Boyle.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još