Reakcije nakon presude

Nikšić: Doživotni zatvor za Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde

Front20.03.19, 15:18h

Nikšić: Doživotni zatvor za Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde
Nadam se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine

 

Konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki je događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije, genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, izjavio je izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.


- Doživotni zatvor na koji je osuđen Karadžić predstavlja jedinu moguću odluku kako bi se donio minimum pravde za sve koji su stradali u provođenju zločinačke politike stvaranja velike Srbije. 


U svijetu kakav jeste ovo je maksimum koji žrtve mogu dobiti. 


Zato trebamo učiniti sve da gradimo i jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, jer time na najbolji način kažnjavamo sve one koji su krenuli rušiti Bosnu i Hercegovinu i koji to na različite načine rade i danas. 


Nadam se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine.  


Zbog onih koji osporavaju istorijske činjenice, koji negiraju genocid, opsadu Sarajeva, stradanje desetina hiljada nedužnih ljudi širom BiH, izuzetno je važno što je sve ovo dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu. 


Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj istoriji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to neće moći promijeniti.


Pozivam vlasti u entitetu Republika Srpska i vlasti u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije. Dužni su to uraditi zbog budućnosti svih nas. 


Mi, u Bosni i Hercegovini moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje. Drugog puta nema. To je moguće samo uz puno uvažavanje činjenica o onome šta se desilo tokom rata kao i otklanjanjem posljedica koje je rat proizveo. 


Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu. 


Pozivam sve u Bosni i Hercegovini, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno pred Sudom u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene Bosne i Hercegovine - zaključio je Nikšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!