Kupovina operatera 'Elta kabel', dok u m:telu još čekaju okončanje postupka

Da li se direktor RAK-a miješa u posao Konkurencijskog vijeća BiH? Predrag Kovač zna odluku koja još nije donesena!

Biznis Klub19.03.19, 13:58h

Da li se direktor RAK-a miješa u posao Konkurencijskog vijeća BiH? Predrag Kovač zna odluku koja još nije donesena!
Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač optužio je kompaniju Mtel za monopol nad komunikacijskim tržištem, a bez dokaza u vidu analize tržišta, tvrdi današnji Euroblic

 

 


Po saznanjima koja mi u RAK-u imamo „Telrad“ iz Bijeline i „BlicNet“ iz Banjaluke su u vlasništvu „Mtela“, dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog savjeta BiH odbijen zahtjev „M:tela“ da kupi i „Elta kabel“ Banjaluka.


To je na konferenciji za novinare u Sarajevu 10. marta izjavio generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač, u društvu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića.


Nakon novinarskih pitanja, priča je bila na fonu spekulacija pojedinih medija kako Telekom Srbija preko „Mtela“ kupuje manje operatore u BiH, stvara monopol i osim finansijskog, navodno širi i politički uticaj Srbije, piše Srpskainfo.


– Ono što nije dobro je izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u BiH i onog trenutka kada se analizom tržišta ispostavi da je neko operator sa značajnom tržišnom snagom ili dominantni operator na dijelu ili cijeloj teritoriji BiH, prema njemu se primjenjuju odgovarajuće regulatorne mjere. Jedan od zadataka RAK  je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge – rekao je Kovač.


U RAK-u nisu željeli da kažu na osnovu kojih saznanja je Kovač saopštio da je Konkurencijski savjet odbio ponudu „Mtela“ za preuzimanje „Elta kabela“.


Kažu da je ta informacija iznesena na osnovu saznanja Agencije, a ne zvanične odluke Konkurencijskog savjeta BiH.


Međutim, ostaju pitanja: Da li je RAK provela analizu tržišta, da li je ona pokazala dominaciju nekog operatora na teritoriji BiH, da li su takvom operatoru nametnuli regulatorne mjere o kojima priča Kovač? Iz Srpskainfo navode da su dobili zanimljiv odgovor iz koga se vidi da je RAK 2017. počela da radi takvu analizu tržišta, ali da su naprasno odustali navodno zbog promjene pravila u EU.


– Tek nakon provođenja novih analiza, uključujući i analizu maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, RAK će imati podatke o eventualnim operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Trenutno, kada je u pitanju tržište distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, regulatorne obaveze nisu nametnute niti jednom operatoru koji ove usluge pruža u BiH. Aktivnosti na provođenju analiza svih tržišta su u pripremi, i planirano je da budu provedene u toku 2019. godine – kažu za Srpskainfo u RAK-u.


Na pitanja da li tačno da kompanija „Mtel“ ima monopol nad komunikacijskim tržištem i da li postoji bojazan da će „Mtel“ preuzimanjem manjih kablovskih operatora u RS steći monopol na tržištu, u Konkurencijskom savjetu BiH vraćaju lopticu u dvorište RAK-a.


Kažu da se ta Agencija bavi analizom tržišta komunikacija i da oni posjeduju te podatke. Konkurencijski savjet ističe da odluke donosi isključivo po Zakonu o konkurenciji BiH i da se svaka od njih može pročitati na njihovom sajtu.


– Što se tiče spekulacije trećih lica u vezi sa eventualnom kupovinom privrednog subjekta „Elta kabela“ od strane privrednog subjekta „Mtel“, Konkurencijski savet ih ne može komentarisati. U slučaju podnošenja zahtjeva za navedenu akviziciju, bez provedenog postupka, Konkurencijski savjet ne može prejudicirati krajnji ishod postupka jer bi to ugrozilo proceduru analize relevantnih činjenica i dokaza, kao i samo donošenje odluke – kažu za Srpskainfo u tom savjetu.


U „Mtelu“ priznaju da su Konkurencijskom savjetu BiH uputili pismo namjere u vezi sa preuzimanjem jednog kablovskog operatora sa sjedištem u BiH, da postupak nije okončan, a da su pregovori sa navedenim kablovskim operatorom u toku.

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!