Vlast na nivou BiH

Deset principa za formiranje vlasti: Evo što su dogovorili lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a

Front19.03.19, 08:42h

Deset principa za formiranje vlasti: Evo što su dogovorili lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a
Spremni smo formirati i osigurati stabilno funkcioniranje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet - navodi se u usuglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića

 

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usuglasili su deset principa za formiranje vlasti na razini BiH, a prvi od njih je poštivanje i provođenje Općeg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, doznaje Srna iz izvora u Sarajevu.

 

Izvor je naglasio da se drugi princip odnosi na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji jamac održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje Daytonske ustavne strukture, prenosi Vecernji.ba

 

Treći princip odnosi se na nastavak integracijskih procesa u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. 

 

Lideri su usuglasili da je neophodno implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH, što je četvrti princip.

 

- U institucijama na svim razinama vlasti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanja vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu - peti je princip koji su usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. 

 

Šesti princip predviđa da se kroz mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intezivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom regulativom EU s ciljem ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, a socijalno-ekonomskim reformama usmjeriti se na rješavanje životnih pitanja u BiH. 

 

U procesu napretka BiH ka članstvu u EU potrebno je postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH. 


Sedmi princip predviđa da se ubrzanom izgradnjom prometne, energetske i digitalne infrastrukture, koja je od strateškog interesa za BiH i regiju, poboljša gospodarski razvoj. 

 

U osmom principu se navodi da je potrebno intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba, a deveti princip predviđa da se osigura neovisnost i kompetentnost institucija pravne države za nastavak efikasne borbe protiv svih oblika ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. 

 

- Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava - navodi se u desetom principu za formiranje vlasti na razini BiH, koje su usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, doznaje Srna.

 

U usuglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na razini BiH navodi se da su trojica lidera svjesni odgovornosti prema narodima i građanima BiH, zaključujući da dosadašnji napredak nije dovoljan sa stanovišta potreba stanovništva, ali da predstavlja dobar temelj za daljnje političke, ekonomske i društvene reforme i razvoj BiH, kao najbolji odgovor na negativne demografske trendove i odlazak mladih, kao i na potrebe izgradnje, stabilnog, ekonomski prosperitetnog i socijalno pravednog društva jednakih prilika. 

 

- Spremni smo formirati i osigurati stabilno funkcioniranje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet - navodi se u usuglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još