nakon širenja morbila

Krcati dječiji dispanzeri: Roditelji u KS hrle da vakcinišu djecu

Hronika19.03.19, 07:54h

Krcati dječiji dispanzeri: Roditelji u KS hrle da vakcinišu djecu
Prema uputama Zavoda za javno zdravstvo KS-a, u domovima zdravlja je provedena reorganizacija, odnosno sve mjere zaštite

 

Dječiji dispanzeri u domovima zdravlja su puni. U čekaonicama su desetine roditelja i mališana koji su iz ko zna kojih razloga propustili termin redovne vakcinacije te su došli kako bi djecu naknadno vakcinisali protiv morbila - piše Oslobodjenje

 

- Dosadašnji prosjek je bio 15 do 20 vakcinisane djece u jednoj smjeni, danas je kod samo jednog doktora u prvoj smjeni MRP vakcinu primilo 50 djece. Ovo je sve posljedica antivakcinalne kampanje koja sudeći po broju oboljelih, nažalost, uzima svoj danak. Ogroman je pritisak na pedijatrijske službe, ali sve protiče bez problema. Naši doktori su spremni dati objašnjenja i odgovore na sva pitanja i nedoumice roditelja. Tužno je da se morao desiti smrtni slučaj pa da shvatimo koliki je značaj kolektivnog imuniteta, rekao nam je Arman Šarkić, portparol KJU Dom zdravlja KS-a.

 

Prema uputama Zavoda za javno zdravstvo KS-a, u domovima zdravlja je provedena reorganizacija, odnosno sve mjere zaštite.

 

- Bolesna djeca se razdvajaju od zdrave, tako da roditelji bez briga i dilema mogu doći u naše dispanzere na vakcinu, dodao je Šarkić te naglasio da bez obzira na veliki broj pacijenata, vakcina ima dovoljno.

 

Širenje morbila prouzrokovano je niskom stopom vakcinacije stanovništva. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u KS-u je vakcinisano oko 60 posto stanovnika.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još