OMILJEN I HRVATSKOJ DESNICI

ON je glavni problem protesta u Srbiji: Ko je Boško Obradović i kako se pretvorio u 'prvo lice' demonstracija u Beogradu?!

Front17.03.19, 19:47h

ON je glavni problem protesta u Srbiji: Ko je Boško Obradović i kako se pretvorio u 'prvo lice' demonstracija u Beogradu?!
Od aktivističkog marginalca do saborskog zastupnika, Obradović se danas pretvorio u svojevrsno prvo lice prosvjeda koji su započeli zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, predsjednika male socijaldemokratske stranke Levice Srbije

 

 


Gnjevna masa jučer je u Beogradu upala u prostorije javne televizije RTS predvođena Boškom Obradovićem, srpskim zastupnikom klerikalno konzervativne stranke Dveri. Prilikom zauzimanja zgrade Obradović se nije libio ni fizičkog okršaja sa zaposlenicima, i to sve kako bi se u programu javnog servisa mogao obratiti građanima.


Boško Obradović nije nepoznat hrvatskoj ekstremnoj desnici


No tko je ustvari ovaj srpski političar koji predvodi konzervativce u Srbiji? Hrvatskim ekstremnim desničarima on svakako nije nepoznat. I to ne kao omraženi srpski nacionalist koji je Hrvatsku nazivao genocidnom zemljom, već upravo suprotno, kao uzorni političar kojeg je 2017. godine u regiji proslavio govor protiv gej osoba koji je održao u srpskom parlamentu, piše Index.hr.


Naime, Obradović je prije dvije godine postao instant zvijezda čiji se spomenuti govor masovno dijelio društvenim mrežama. Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i vjerski orijentirano društvo Obradović je oduševio hrvatske nacionaliste.


Zajedno s hrvatskim konzervativcima u borbi "za obitelj"


Uostalom, organizacija Dveri, koju je osnovao za vrijeme studiranja, krajem 2016. godine potpisala je globalni antigej manifest tada nastale Međunarodne organizacije za obitelj, jednako kao i Željka Markić, odnosno njena udruga U ime obitelji.


A ako bi Obradovića pokušali ocrtati tražeći pandane na hrvatskoj političko-aktivističkoj sceni, moglo bi se reći da predstavlja spoj populističkih metoda Živog zida te desničarsko-klerikalnih stavova udruga kao što je U ime obitelji. Te svoje stavove i uvjerenja te metode borbe - od ulice do parlamenta, Obradović je gradio od studentskih dana. 


U studentskim danima osnovao časopis, a potom i organizaciju Srpski sabor Dveri


Podrijetlom iz Vranića, sela pokraj Čačka, školovao se u Beogradu gdje je na Filozofskom fakultetu studirao srbistiku. Tijekom studija 1999. godine s dvoje kolega pokrenuo je časopis Dveri srpske koji će s vremenom postati jedan od vodećih časopisa za nacionalnu kulturu. 


Iz tog kruga 2003. godine osnovana je i udruga Srpski sabor dveri, jednu od najaktivnijih i najglasnijih organizacija u Srbiji čije su glavne odrednice nacionalizam, euroskepticizam i antiglobalizam.


Godinu prije Obradović je diplomirao na temi "Miloš Crnjanski i novi nacionalizam“, da bi potom radio u izdavaštvu, objavio nekoliko knjiga i stotine tekstova na temu srpskog nacionalizma te predvodio organizaciju Dveri. Dveri su se protivile nezavisnosti Kosova, negirale genocid u Srebrenici, a posebno su se isticale svojim aktivnostima protiv povorki ponosa koje su se tih godina održavale u Beogradu pod gotovo opsadnim stanjem.


Osam godina kasnije, 2011. godine, Srpski sabor Dveri objavio je ulazak u politiku te su sljedeće godine izašli na parlamentarne izbore  s listom pod nazivom "Dveri za život Srbije“. Osvojili su 4,34 posto glasova i nisu ušli u tamošnji parlament. Četiri godine kasnije također nisu prošli prag. No na izvanrednim izborima u svibnju 2016. godine Dveri, sad već politička stranka, osvojili su sedam mandata te je Obradović postao saborski zastupnik.


U srpskom parlamentu ugostio Ivana Pernara


U parlamentu Srbije, baš kao i njegov svojevrsni pandan u Hrvatskoj, Ivan Pernar, Obradović pažnju privlači nekonvencionalnim ponašanjem. Tijekom listopada 2017. godine kad je objašnjavao prijedlog Dveri da se na dnevni red uvrsti rezolucija o Kosovu u rukama je držao poveći kamen za koji je rekao da je s Kosova i recitirao stihove pjesme Otadžbina Đure Jakšića "i ovaj kamen zemlje Srbije".


Isti mjesec je u skupštini Srbije "povukao" za kravatu zastupnika Srpske napredne stranke Marka Atlagića zbog čega je i dobio opomenu, a kasnije je tvrdio da je riječ o međusobnoj šali. Sa spomenutim Pernarom Obradović gaji dobre odnose pa ga je tako 2016. ugostio u srpskom parlamentu. Obradović je tom prilikom rekao da sa Živim zidom dijeli isti stav kad je riječ o kritici EU-a, NATO-a te odnosa prema bankama, ali i obiteljske vrijednosti.


"U Srbiji ne žive nikakvi rodovi"


Prošle godine njegova stranka Dveri oštro se protivila uvođenju Zakona o ravnopravnosti rodova. Baš kao i hrvatskim ekstremnim desničarima, pojam roda na njih djeluje kao crvena krpa. 


"U Srbiji ne žive nikakvi 'rodovi' niti 'rodni identiteti', već žene i muškarci, djevojčice i dječaci, sinovi i kćerke, očevi i majke, sestre, braća, tetke", objašnjavali su u stranci Dveri.


No, privatno, premda snažno zagovara obitelj, tradicionalne vrijednosti i brak kao svetinju, Obradović, otac troje djece, razveo se te potom ponovo oženio.


Od aktivističkog marginalca do saborskog zastupnika, Obradović se danas pretvorio u svojevrsno prvo lice prosvjeda koji su započeli zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, predsjednika male socijaldemokratske stranke Levice Srbije. 

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još