OVAKAV SLUČAJ NE PAMTI SE NA NOVOM ZELANDU

Šta čeka Brentona Tarranta: Smrtna kazna ukinuta, a ovo je najmanji broj godina koje može provesti u zatvoru...

Hronika17.03.19, 09:42h

Šta čeka Brentona Tarranta: Smrtna kazna ukinuta, a ovo je najmanji broj godina koje može provesti u zatvoru...
Koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog djela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procjene je li se zatvorenik pokajao, postoji li opasnost za okolinu i slično

 

Australac Brenton Tarant (Tarrant), osumnjičen za napade na džamije na Novom Zelandu u kome je ubijeno 50 ljudi, pojavio se jučer pred sudom, gdje je optužen za ubistva.


Ovo je najmasovnije ubistvo na Novom Zelandu, a očekuje se još optužnica protiv njega. Nakon bezumnog krvavog pohoda na džamije u Kristčurču, postavlja se pitanja koju kaznu može dobiti ovaj 28-godišnji australski terorista.


Novi Zeland je ukinuo smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstrožija kazna za zločine počinjene na ovom teritoriju doživotna robija.   


Ona je određena za djela poput ubistva, terorizma, otmice aviona i trgovinu drogom.


Nakon određenog minimalnog vremena provedenog u zatvoru, osuđenici mogu biti pušteni na uvjetnu slobodu.


Koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog djela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procjene je li se zatvorenik pokajao, postoji li opasnost za okolinu i slično.


Ovaj period ne može biti kraći od 10 godina, i tek nakon 10 godina u zatvoru otvara se pitanje uvjetne slobode.  


Trenutno je maksimalna kazna, od 30 godina u zatvoru, dodijeljena Vilijamu Belu (William Bell), koji je tokom pljačke ubio troje ljudi. Prvenstveno je osuđen na 33 godine robije, a onda mu je nakon žalbe kazna umanjena.


Ne postoji starosna granica za doživotnu kaznu, pa su tako osuđivani i počinioci koji su u trenutku kada su počinili zlodjela imali 13 godina.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!