'Iz Krajine krenuli su vuci...'

Šta to nama na Balkanu ledi krv u žilama? Teroristički rukopis od Bihaća preko Petrova Sela do Novog Zelanda...

Hronika16.03.19, 16:50h

Šta to nama na Balkanu ledi krv u žilama? Teroristički rukopis od Bihaća preko Petrova Sela do Novog Zelanda...
Prije samo nekoliko dana, tokom četničkog okupljanja u Višegradu, u čast godišnjice hapšenja četničkog vođe Dragoslava - Draže Mihailovića, svi smo slušali melodije istog žanra

 

www.balkans.aljazeera.net

Piše: Mirnes Kovač

 

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci.

Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje...

 

Uz stihove ove pjesme, australski terrorist Brenton Tarrant, "nikog se ne bojeći", krenuo je u krvavi pir pucajući u vjernike u džamiji Al Noor na Novom Zelandu. Prema posljednjim informacijama, Tarrant nije bio sam - desio se napad na još jednu obližnju džamiju u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojem su teroristi ubili najmanje 49 osoba. Detalje organizacije ovog najgoreg terorističkog napada u ovoj pacifističkoj državi ćemo saznavati u danima koji predstoje. Saznat ćemo i koliki će konačan broj žrtava biti, jer su mediji prenijeli da je dvadesetak osoba u kritičnom stanju.

 

Melodije 'srpskog folklora' iz Višegrada


No, ono što smo već saznali i što nama na Balkanu ledi krv u žilama jeste da je terorist Tarrant imao inspiraciju u likovima i simbolima nama vrlo čitkim i zvukovima nama veoma poznatim. Ko bi rekao da će se melodije "srpskog folklora" iz Višegrada, kako su ga, odbacujući upozorenja da se radi o fašističkom divljanju, nazvali srpski političari s obje strane rijeke Drine, tako iznenadno pojaviti u automobilu teroriste Tarranta, kao svojevrsna inpsiracija da se "nikog ne boji" i da krene u svoj krvavi obračun?

 

Prije samo nekoliko dana, tokom četničkog okupljanja u Višegradu, u čast godišnjice hapšenja četničkog vođe Dragoslava - Draže Mihailovića, svi smo slušali melodije istog žanra: "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina!" Srpski političari s obje strane Drine su u petak, uz osude ovog gnusnog terorističkog čina, požurili odbaciti bilo kakvu vezu teroriste Tarranta sa Srbima i srpskom historijom, mada je tih veza na pretek: od muzike koju je slušao, do historijskih ličnosti koje je ispisao po svojim puškama, preko heroja i djela koje je spomenuo u svom manifestu kojeg je objavio pred sami krvavi čin.

 

Dakako, terorist Tarrant iz sebe nosi jednu sasvim novu, opasnu i kompleksnu ideologiju ekstremnog desničarskog bjelačkog rasizma, kojem je odnedavno upravo ova srpska pjesma neformalna himna u kampanji "Remove Kebab", koja se ne zalaže za uklanjanje kebaba, već muslimana. Ova nevješta srpska odbacivanja odgovornosti nalikuju nekim muslimanima koji su u nevjerici odbacivali "globalni džihadizam", i to da Osama bin Laden ili Abu Bakr al Baghdadi imaju ikakve veze s islamom, iako su im oni bez njihovog odobrenja kidnapirali vjeru te svoje žrtve klali bjesomučno zloupotrebljavajući sve njihove svetinje i vrijednosti. No, muslimani su, sada je to već svima poznato, globalno i na svim stranama, osudili zloupotrebu svoje tradicije, ali izgleda ni to nije dovoljno da sa sebe saperu ljagu koju su im teroristi nanijeli.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(AJB, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još