nakon masakra na novom zelandu koji je šokirao svijet

Iz DF-a poručili Vladi RS: Oduzmite odlikovanje Karadžiću... Očito je da je on inspiracija ekstremistima...

Front15.03.19, 17:43h

Iz DF-a poručili Vladi RS: Oduzmite odlikovanje Karadžiću... Očito je da je on inspiracija ekstremistima...
Demokratska fronta poziva Vladu Republike Srpske da oduzme odlikovanje Radovanu Karadžiću koje mu je 2016.godine dodijeljeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske

 

U jeku uznemirujućeg krvavog čina na Novom Zelandu danas u kojem je napadač Brenton Tarrant ubio 49 ljudi, svijetom se neprestano pronose poruke netolerancije nasilja i izrazi sućuti porodicama preživjelih. 

 

Budući da su svjetski mediji izvijestili da je napadač tijekom krvavog pohoda u automobilu, između ostalog, slušao pjesmu koja veliča četnički pokret, a zove se 'Karadžiću, vodi Srbe svoje', ovim povodom oglasila se i Demokratska fronta u BiH.

 

Njihovo saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:


Demokratska fronta poziva Vladu Republike Srpske da oduzme odlikovanje Radovanu Karadžiću koje mu je 2016.godine dodijeljeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske.


Očito je da je haški osuđenik Radovan Karadžić inspiracija ekstremistima i poremećenim umovima koji su počinili stravičan zločin na Novom Zelandu. Smatramo da vlasti RS-a imaju priliku da tim činom pokažu kako i dalje ne propagiraju ideologiju mržnje, kojom se danas inspirišu osobe poput terorista sa Novog Zelanda.


Ukoliko ipak vlasti RS-a ne žele oduzeti odlikovanje Radovanu Karadžiću, time će samo pokazati da njihovo svjetonazorsko opredijeljenje stoji sa drugu stranu civilizacije. U tome smislu bilo bi korektno kada bi vlasti RS-a, poput predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, bezrezervno osudile pomenuti teroristički čin, ne obazirući se na to da li će se taj potez svidjeti sljedbenicima i poštovaocima Radovana Karadžića - navodi se u saopćenju DF-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još