Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora

U Neumu počeo znanstveno-stručni skup 'Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu'

Front14.03.19, 11:59h

U Neumu počeo znanstveno-stručni skup 'Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu'
Na skupu u Neumu predstavnici akademske zajednice kroz tri će panela - opći, politološki, ustavno-pravni - ponuditi smjernice za političko djelovanje s ciljem približavanja bh. ustava europskoj ustavno-pravnoj tradiciji

 

U Neumu je u četvrtak počeo dvodnevni znanstveno-stručni skup "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

 

U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama.

 

U pozdravnom govoru rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako će četrdesetak autora na dvodnevnome skupu ponuditi odgovore na ključna pitanja koja muče današnju BiH.

 

Na skupu u Neumu predstavnici akademske zajednice kroz tri će panela - opći, politološki, ustavno-pravni - ponuditi smjernice za političko djelovanje s ciljem približavanja bh. ustava europskoj ustavno-pravnoj tradiciji.

 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je zadatak skupa ponuditi odgovore kako uspostaviti ustavnu strukturu koja će omogućiti istinsku ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

 

- Strateški cilj Republike Hrvatske je ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, a da bi se taj cilj ostvario Sveučilište u Zagrebu i Rektorski zbor smatraju de je europski put jedan od bitnih preduvjeta da bi se taj strateški cilj i ostvario - poručio je Boras.

 

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović poručio je kako će skup u Neumu ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njezin europski put.

 

- Ovom trećom konferencijom koju organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru zaokružit ćemo misao koju smo ponudili našim prijateljima u BiH u pokušaju traženja boljih rješenja za modernu, europsku BiH - kazao je Čović.

 

Dodao je kako BiH ima jasno definiran put "koji je zamagljen nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da je BiH samo njihova".

 

- Četiri članice bivše države danas su članice NATO saveza ili su na putu da to postanu, četiri članice bivše države su punopravne članice EU ili su na putu otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima. Ostala je BiH, kako bi mi kazali, kao preslika bivše države u malom, s jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati. Ako to stoji samo na plećima najmalobrojnijeg naroda – hrvatskog naroda, i ako drugi ne žele čuti to što mi govorimo o europskoj budućnost, teško ćemo uspjeti - poručio je Čović.

 

(FENA/Foto. Bljesak.info/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!