Plan razvoja sarajevske općine Centar

Marijin Dvor postaje veliko gradilište: Dva nebobodera iza UNITIC-a, saobraćajnica ispod zemlje, botaničke bašte...

Hronika13.03.19, 21:05h

Marijin Dvor postaje veliko gradilište: Dva nebobodera iza UNITIC-a, saobraćajnica ispod zemlje, botaničke bašte...
Planska dokumentacija za park Hastahana predviđa da sva gradnja na kompletnoj površini parka bude ispod zemlje gdje će između ostalog biti podzemne garaže, izložbeni paviljon i prostorije za smještaj ove mjesne zajednice

 

Načelnik Centra Nedžad Ajnadžić iznio je plan razvoja ove općine, konkretno Marijin Dvora.

 

– Ove sedmice planiram potpisati smjernice za plansko uređenje područja Kvadranta B na Marijin dvoru gdje će biti samo poslovna zona bez stambenih jedinica. Gradska uprava je usvajanjem spornog člana 10. tražila da Općina Centar finansira izgradnju planirane šetnice za šta bi nam trebalo oko 21 milion KM. Naša odluka je da će šetnicu širine osam metara za pješake i četiri metra za bicikliste finansirati investitori novih objekata koji će tu biti izgrađeni – rekao je Ajnadžić.

 

On je ovo kazao prije nekoliko dana, tokom sastanka sa članovima Savjeta mjesne zajednice Marijin dvor.

 

Kako je istaknuo, Kotromanićevu ulicu će pretvoriti u šetnicu, a saobraćajnicu za motorna vozila prebaciti pod zemlju na dijelu od Vrbanje do Hiseta ulice.

 

– Također zahtijevamo da na općinskoj parceli bude izgrađena koncertna dvorana. Izgradnja nulte transverzale je za nas visoki prioritet i planiramo ove godine riješiti imovinsko-pravne odnose, a naredne građevinske sezone početi sa izgradnjom ove saobraćajnice – objasnio je načelnik Ajnadžić.

 

Dodao je da općinska administracija ima u planu uređenje pomenute šetnice sa uređenjem trga ispred crkve Svetog Josipa, te da je planirana izgradnja još dva nebodera iza Unitic centra.

 

– S obzirom na neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su tokom protekle sedmice neovlašteno farbali fasadu na zaštićenom objektu Halidovog dvora osim kazne inspekcije također planiramo iseliti postojećeg zakupca iz ovog općinskog prostora – naglasio je načelnik.

 

Planska dokumentacija za park Hastahana predviđa da sva gradnja na kompletnoj površini parka bude ispod zemlje gdje će između ostalog biti podzemne garaže, izložbeni paviljon i prostorije za smještaj ove mjesne zajednice.

 

Kompletna površina parka, koji će nositi ime prof. dr. Nijaza Durakovića, bit će hortikulturno uređena i sa sadržajima za djecu i omladinu. Planirana je ponovna izgradnja javne česme kod Magribija džamije.

 

Za 11 osnovnih škola od aprila započinje realizaciju projekta osnivanja botaničkih bašti o kojima će se brinuti ekološke i sekcije gorana iz svake škole sa Centra, kazao je Ajnadžić.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još