Mehmedović o neslaganju s Izetbegovićem

Postoji dio krivice i SDA... U cilju da se dođe do fotelja, prave se ustupci! Radije bih bio opozicija i nisam u tome usamljen...

Front13.03.19, 19:31h

Postoji dio krivice i SDA... U cilju da se dođe do fotelja, prave se ustupci! Radije bih bio opozicija i nisam u tome usamljen...
Ja bih to drugačije uradio. Radije bih bio opozicija. Nisam u tome usamljen u stranci. Kriva politika ili krivi način pregovaranja - ja bih to drugačije uradio", poručio je Mehmedović

 

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine za N1 je komentarisao aktuelnu političku situaciju, dešavanja iz Višegrada i okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, ali je iznio i određena neslaganja sa stranačkim šefom, Bakirom Izetbegovićem.

 

Komentarišući dominaciju SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PSBiH, rekao je da uopće nije bitno da li je u Klubu Srba tri ili četiri delegata.

 

"Tri ili četiri mogu djelovati isto. Nevažno je, isto mogu blokirati. Ono što mogu da kažem, postoji dio krivice i SDA. Jedanput se mora postaviti crvena linija. Ne može se sarađivati sa onima koji baštine politike koje su činile nasilja", kazao je Mehmedović.

 

On je istaknuo da u cilju da se dođe do fotelja - prave se ustupci.

 

"Od strane Dodikovih jurišnika ćemo imati tumačenje Dejtona onako kako oni žele. Imat ćemo različit pristup NATO integracijama. Imat ćemo politička sučeljavanja, sukobe unutar Parlamentarne skupštine BiH", izjavio je.

 

Kako će SDA sa SNSD-om i HDZ-om formirati vlast, odnosno - kako će se dogovoriti oko formiranja vlasti i odluka u naredne četiri godine?

 

"Potezi SDA su preblage naravi. Sa njima treba drugačije razgovarati. Da se definišu svi problemi, da kažemo kako mi gledamo na problem 1, kako oni gledaju na problem 1. Da vidimo onda gdje je sredina, gdje se možemo naći. Ako ne možemo, bolje da četiri godine budemo opozicija. Neka radi Bh. blok s njima. Svi nas optužuju da želimo u vlast", izjavio je.

 

Da li to znači da se ne slaže sa Izetbegovićem, kao stranačkim šefom? Da li je kriva politika Bakira Izetbegovića?.

 

"Ja bih to drugačije uradio. Radije bih bio opozicija. Nisam u tome usamljen u stranci. Kriva politika ili krivi način pregovaranja - ja bih to drugačije uradio", poručio je Mehmedović.

 

Što se tiče okupljanja pripadnika četničkog pokreta u Višegradu, Mehmedović je kazao da ono potvrđuje jednu tešku činjenicu.

 

"Nije problem postrojavanje četnika u uniformama. To je mali dio u odnosu na problem što se četnička ideologija uvukla u institucije BiH. Potvrda je da danas Dom naroda nije osudio okupljanje. Ono ne znači ništa, ali ulijeva strah kod povratnika, Bošnjaka, koji se nalaze u nezavidnoj poziciji. Nezaštićeni su, očekuju zaštitu sistema. Oni koji bi trebali da štite povratnike - oni podržavaju tu ideologiju", poručio je Mehmedović.

 

"Ideologija straha se nadvila nad BiH, u krajevima gdje je četništvo simbol genocida i stradanja naroda. Trebalo je u Domu naroda to osuditi", poručio je Mehmedović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još