Sedmi Baku forum

Lagumdžija: Postavlja se pitanje da li će se EU balkanizirati ili ćemo se mi evropeizirati

Front13.03.19, 12:39h

 Lagumdžija: Postavlja se pitanje da li će se EU balkanizirati ili ćemo se mi evropeizirati
Čitav svijet je u preslaganju. Novi svjetski poredak ne postoji, odnosno ne postoji nikakav realan poredak, kazao je Lagumdžija

 

Sedmi Baku forum kao svojevrstan "geopolitički Davosa", okupit će narednh dana oko 500 učesnika iz 55 zemalja, uključujući osam aktualnih šefova država i vlada i četrdesetak bivših šefova država i vlada, ministara, predstavnika akademskog svijeta i drugih. 

 

Kako je u razgvoru s bh. novinskim ekipama u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, rekao jedan od organizatora događaja Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbora Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, tema ovogodišnjeg foruma je "Nova svjetska politika". 

 

Organizator skupa je Međunarodni centar Nizami Ganjavi, koji je nastao na idejama i tradiciji velikog pjesnika i mislioca iz ovog dijela svijeta, kojeg neki nazivaju i "arapski Shakespeare", te da je utemeljitelj onoga što se mnogo kasnje nazvalo institucionalizacija ljudskih prava. Na sutrašnjem otvaranju jedan od govornika bit će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

 

- Čitav svijet je u preslaganju. Novi svjetski poredak ne postoji, odnosno ne postoji nikakav realan poredak. Zato će se na Baku forumu govoriti o tome kako da jedan globalni poredak bude u funkciji jačanja, prije svega, dostojanstva ljudi i suvereniteta država, naroda i harmonije između različitih država, vjera, nacija... - kazao je Lagumdžija. 

 

Čitav program konferencije koja traje do subote podijeljen je u deset različitih panela. Lagumdžija ističe da je postignuta saglasnost da se posveti puna pažnja budućnosti Balkana, ne samo zapadnog Balkana, nego tog prostora kao dijela Evropske unije u smislu da se pošalju poruke da je budućnost Zapadnog Balkana i Balkana u cjelini prktično budućnost Evropske unije. 

 

- Ulazimo u vrijeme kada se postavlja pitanje da li će se EU balkanizirati ili ćemo se mi, koji smo ostali izvan EU, evropeizirati - kaže Lagumdžija. 

 

Zato je panel o budućnosti Balkana na Baku forumu, kojim će predsjedavati Lagumdžija, jedini koji je podijeljen u dva dijela. U jednom od od njih će učestvatavi aktualni šefovi država i vada, uključujući člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

 

- Taj dio bit će posvećen konkretnim prijedlozima aktualnih šefova država i vlada o tome šta se očekuje od rumunskog predsjedavanja EU-om koje je upravo u toku i kako iskoristiti preostala tri mjeseca predsjedavanja Rumunije da se vrati fokus Evrope na Zapadni Balkan s jednostavnom porukom: "Nemojte se igrati sa Zapadnim Balkanom. Ono što se nama sutra bude dešavao nije ništa drugo nego vaša slika u ogledalu" - zaključio je Lagumdžija. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još