VSTV prekoračio nadležnost

Disciplinska prijava uoči sastanka: Kako stati ukraj nezakonitom sticanju imovine tužilaca i sudija?

Hronika13.03.19, 08:47h

Disciplinska prijava uoči sastanka: Kako stati ukraj nezakonitom sticanju imovine tužilaca i sudija?
Sudija Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zbog prekoračenja ovlasti ovog pravosudnog organa

 

Transparentnost imovine sudija i tužilaca našla se u fokusu medija prošle sedmice, nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila primjenu Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca koji je načinio VSTV. Time je VSTV prekoračio svoju nadležnost koja mu je propisana Zakonom o VSTV-u, piše Oslobođenje.


Ukratko, iz Agencije drže da je donošenje novog zakona ili proširenje važećih najbolje rješenje kojim bi se stalo ukraj nezakonitom sticanju imovine tužioca i sudija. S ovim se slaže i Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je podnio disciplinsku prijavu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i ostalih članova VSTV-a.

 

- Uprkos tome što transparentnost imovine pravosudnih funkcionera, nažalost, ni do danas nije propisana zakonom, to ne daje pravo prijavljenima da oni donesu navedeni pravilnik, kao podzakonski propis, pa da to prijavljeni učine umjesto zakonodavca. Zašto? Pa, naprosto zato što ne postoji nijedan domaći zakon koji ovlašćuje VSTSBiH da donosi podzakonski propis, kakav je predmetni pravilnik koji su samovoljno donijeli prijavljeni, navodi se u prijavi sudije Blagojevića.

 

Osim ovog fundamentalnog problema sa navedenim pravilnikom, Blagojević se u prijavi osvrnuo i na proceduralni (svjesni?) propust kada je VSTV usvojio pravilnik.

 

- Skrećem vam pažnju na činjenicu da ovaj pravilnik nije objavljen u Službenom glasniku BiH, iako je trebao biti, što u vezi sa ostalim razlozima iz ove disciplinske prijave govori kako su prijavljeni time htjeli da od javnosti sakriju svoje nezakonito postupanje, ističe sudija iz Banje Luke.

 

Zabrana primjene Pravilnika ponukala je VSTV da organizuje sastanak sa Agencijom, na kojem bi pokušali doći do rješenja modifikacijom ovog dokumenta.

 

Iz Agencije je za Oslobođenje potvrđeno da će do sastanka doći.

 

- Od VSTS-a smo dobili zahtjev za održavanje sastanka. Mi ćemo, naravno, prihvatiti poziv i sastanak će vjerovatno biti održan u petak. Predmet tog sastanka može biti jedino dodatno pojašnjenje našeg rješenja, a mi smo se trudili da bude jasno i koncizno, kaže direktor Agencije.

 

Iz navedenog odgovora Petra Kovačevića, direktora Agencije, nazire se skepticizam spram mogućnosti dogovora, vjerovatno iz razloga jer su u Agenciji svjesni da Zakon o VSTV-u ostavlja sasvim malo prostora za manevar. Osim toga, i praksa Evropskog suda za ljudska prava ide u prilog tvrdnji da VSTV nije nadležan da pravilnikom propisuje obradu finansijskih izvještaja sudija i tužilaca.


- Za mene je sporno zašto se na neki način Ministarstvo pravde BiH ne pita za ovaj problem, jer je ono jedino ovlašteno da bude predlagač. Mi smo u potpunosti svjesni legitimnih ciljeva rješavanja korupcije, sukoba interesa i transparentnosti, ali ne može se to postići na nezakonit, protuustavan način, naveo je Kovačević.

 

Od Ministarstva pravde BiH za sada nismo dobili odgovor na naš upit, iako se od njih očekuje da se uključe u rješavanje problema koji je trebao biti rješenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!