Stepen vakcinacije nezadovoljavajući

Sve veći broj oboljelih od morbila: Zavodu za javno zdravstvo nije prijavljena smrt bebe na KCUS-u

Hronika12.03.19, 13:15h

Sve veći broj oboljelih od morbila: Zavodu za javno zdravstvo nije prijavljena smrt bebe na KCUS-u
Oboljelih od morbila, do jučer, 11.03.2019., u Kantonu Sarajevo, prema broju zaprimljenih Prijava oboljenja od zaraznih bolesti ima 65

 

Informaciju da je beba od devet mjeseci preminula na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a od posljedica oboljenja morbilama, dr. Anisa Bajramović, šefica Službe za imunizaciju JU Zavoda za javnog zdravstva KS nije mogla potvrditi istaknuvši da do danas 12. marta 2019. godine Zavod nije zaprimio nikakvu Prijavu oboljenja - smrti od zarazne bolesti tj. morbila od strane UKCS.

 

No, sve je veći broj oboljelih od morbila, a stepen vakcinacije nezadovoljavajući.

 

„Procenat djece koja nisu vakcinisana MRP vakcinom u Kantonu Sarajevo kao ni u FBiH, nije na zadovoljavajućem nivou - treba biti 95% da bismo imali kolektivni imunitet, a procjenjuje se da je vakcinisanost prvom dozom oko 60%, a drugom dozom manje od 50%. Zdravstvena ustanova koja obavlja imunizaciju djece protiv zaraznih bolesti JU Dom zdravlja KS ima dovoljne količine MMR/MRP vakcine“, kaže dr. Bajramović za agenciju Patria.

 

Oboljelih od morbila, do jučer, 11.03.2019., u Kantonu Sarajevo, prema broju zaprimljenih Prijava oboljenja od zaraznih bolesti ima 65.

 

„U ovom slučaju govorimo o povećanom broju oboljelih od morbila, jer je BiH endemsko područje za morbile“, napominje dr. Bajramović.

 

Morbili, male boginje, ospice je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. Izaziva ga morbili virus. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

 

Inkubacija kod morbila je ustaljena i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijima, a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

 

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitijela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Njena pojava i komplikacije mogu se spriječiti, vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti, zahvaljujući kojoj je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!