FOTO/ tajna iz drevnih vremena

Evo zašto likovi antičkih statua uvijek imaju mali penis, a sve drugo na ovim muškarcima je idealno...

DEPO PLUS11.03.19, 13:30h

Evo zašto likovi antičkih statua uvijek imaju mali penis, a sve drugo na ovim muškarcima je idealno...
Mali muški polni organi su uglavnom prikazani na statuama koje predstavljaju heroje, bogove i sportiste, dok su veliki penisi u erekciji krasili statue demona, poput satira (poluljudi-poluživotinje velike požude i strasti s sklonošću prema akoholizmu)

 

 


Sigurno ste se ponekad zapitali zašto skoro svaku drevnu statuu krasi prilično mali penis? Sve ostalo je, na ovim muškarcima, idealno.


Razlog je zanimljiviji nego što vi mislite.


Knjiga „Kako govoriti o istoriji umjetnosti“ ukazuje da u drevnim vremenima, veliko nije uvijek označavalo – bolje.


Istoričarka umjetnosti Elen Oredson objašnjava:


“Za većinu ljudi, u to vrijeme, veliki penis je bio povezan sa glupim, pohotnim i ružnim čovjekom. Idealan Grk je mudar i autoritativan, i prije svega racionalan. On može često da ima seks, ali to nije povezano sa veličinom penisa. Ne tako veliki penisi su im omogućavali da ostanu hladni, i vođeni zdravom logikom.“


U to vrijeme se smatralo da, što je manji penis, njegov vlasnik je  racionalniji i intelektualniji. Takav muškarac ima više šanse da koristi svoj mozak, nego polni organ.


Mali muški polni organi su uglavnom prikazani na statuama koje predstavljaju heroje, bogove i sportiste, dok su veliki penisi u erekciji krasili statue demona, poput satira (poluljudi-poluživotinje velike požude i strasti s sklonošću prema akoholizmu).

 
Zato su statue, kao sto je statua Davida, izgledale ovako:

 

skulpture-david


A statue budala su izgledale ovako:

 

skulpture


Dodaćemo da su vajari više pažnje pridavali vajanju određenih mišića, kostiju i crta lica, ali ne i genitalija. Ovo potvrđuje da se veliki polni organ nije smatrao  prioritetom u drevnoj Grčkoj i Rimu.


Dakle, od doba antičke Grčke do danas, tokom proteklih vijekova, civilizacija se transformisala. Ali, kada je u pitanju idealna veličina penisa – društvo je, jednostavno, zamijenilo jednu neosnovanu teoriju drugom.

 

(Uspesnazena.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još