FOTO/ U Umjetničkoj galeriji BiH do 16. marta

U Sarajevu otvorena izložba ilustracija iz knjige '#ŽeneBiH': Omaž izuzetnim ženama koje su razbijale stereotipe

Kultura08.03.19, 19:55h

U Sarajevu otvorena izložba ilustracija iz knjige '#ŽeneBiH': Omaž izuzetnim ženama koje su razbijale stereotipe
Jedna od autorica, Masha Durkalić, kaže da je knjiga #ŽeneBiH omaž ženama koje su postigle sve te sjajne stvari i izborile ono što žene u Bosni i Hercegovini imaju danas

 

Podsjećanje na bh. žene koje su ostvarile značajna postignuća, ali i na savremenice, cilj je izložbe ilustracija iz knjige #ŽeneBiH koja je otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana žena.

 

Na izložbi je predstavljeno 50 ilustracija knjige o izuzetnim bh. ženama koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unaprjeđivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, a autorice ilustracija su ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH.

 

Također, predstavljeno je i 11 minijaturnih portreta od polimerne gline, koje je za potrebe grupnog finansiranja kampanje za knjigu #ŽeneBiH izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović.

 

Jedna od autorica knjige Hatidža Gušić izjavila je da su se odlučile na ovakav vid promocije knjige jer ona nije samo skup biografija nego i skup 50 umjetničkih djela bosanskohercegovačkih umjetnica.

 

Amila Hrustić Batovanja, također autorica, rekla je da su ilustracije rađene u skladu sa senzibilitetima ilustratorica od kojih je svaka zadržala svoju estetiku i svoj stil, ali s krajnjim ciljem da lica tih žena budu jasno prikazana.

 

Treća autorica Masha Durkalić navela je da je knjiga #ŽeneBiH omaž ženama koje su postigle sve te sjajne stvari i izborile ono što žene u Bosni i Hercegovini imaju danas.

 

Britanski ambasador u BiH Matthew Field istakao je da jedan dan u godini teško da je dovoljan za postizanje jednakosti žena u prilikama i tretmanu, ali je današnji i svaki drugi dan dobra prilika da se razmisli o tim izazovima.

 

Volonterska inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. kada su Hrustić Batovanja, Durkalić i Gušić putem svojih naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivale vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena.

 

Izložba je organizirana uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i otvorena je do 16. marta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!