premijer ks o osmomartovskoj odluci koja je podigla prašinu

Forto: Izgleda se u javnoj upravi mora sve nacrtati... Radio sam u privatnom sektoru i tamo navikao da...

Front07.03.19, 17:47h

Forto: Izgleda se u javnoj upravi mora sve nacrtati... Radio sam u privatnom sektoru i tamo navikao da...
Gostujući na N1, Forto je potvrdio da je odluka na snazi

 

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, donio je ranije odluku da 8. mart bude neradni dan za žene u kantonalnim institucijama u Kantonu Sarajevo, a nakon toga revidirao odluku.

 

Gostujući na N1, Forto je potvrdio da je odluka na snazi.

 

"Odluka nije revidirana nego pojašnjena. Ja sam svoj radni vijek proveo u privatnom sektoru. Znate kako sam ja navikao raditi, ja donesem odluku i onda dođu direktori firmi i šefovi odjela i kažu 'šta ćemo s ovim'. Ja kažem, snalazite se, ne zanima me. Sprovedite odluku, ne zanima me. Možda sam to prenio iz privatnog sektora i nisam možda odmah ocijenio da se mora sve nacrtati. Izgleda se u javnoj upravi mora sve nacrtati tako da je to pojašnjenje bilo zbog toga. Morate nacrtati, ako može, može, ako ne može, ne može", kazao je Forto u Danu uživo N1.

 

"Ja ću u budućnosti bolje crtati odluke, ali suština je ista", poručio je Forto.

 

Kako donosite odluku, ko vam je predlaže, kako dolazi do ovakve ideje?

 

"Doneseno je u skladu sa praksom gdje sam ja navikao da ljudi se podrazumijeva urade ono što mogu uraditi provedu odluku onako kako mogu. Nema veze, evo pristajem da sam odmah trebao pojasniti u toj prvobitnoj odluci. Kako je došlo do odluke? Postoji jedan dio u toj prvobitnoj odluci koju niko nije spomenuo. Vrlo je kratka. Ova odluka isključuje mogućnost novčanih isplata. Ovo što se desilo je sljedeće. Neke institucije, kantonalne, imaju praksu da kupe bonove, keš bonove, i podijele svojim zaposlenicama za 8. mart. I meni dođe ministar finansija i kaže, premijeru, imamo neke institucije daju keš ženama za osmi mart. Zar ne mislite da je ovo diskriminatorno? Ja kažem da jest, ili sve primaju za 8. mart ili nijedna. Željeli smo napraviti jednu odluku gdje ćemo obratiti pažnju na 8. mart", poručio je Forto.

 

Kako je naveo, ova odluka nije površna i ona je izraz njegovog dubokog uvjerenja da žene trebaju slaviti 8. mart.

 

"Bio sam direktor i u velikoj privatnoj firmi gdje sam se isto borio. Tamo gdje sam ja poslodavac, tamo će žene slaviti 8. mart", naveo je Forto.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još