guglaju vas, a ne znate

Pet lakih načina na koje možete otkriti ko vas traži na internetu: Provjerite odmah!

Lifestyle07.03.19, 15:20h

Pet lakih načina na koje možete otkriti ko vas traži na internetu: Provjerite odmah!
Možete odrediti koje će sve platforme biti pretražene ako kliknete na dugme Edit na upravljačkoj ploči

 

Potencijalni poslodavci i partneri, bivše ljubavnice, davno izgubljeni rođaci i prijatelji, neko kome dugujete novac...

 

Razloga zašto bi neko mogao tražiti više informacija o vama online može biti puno. Korisno je znati ovih pet načina kako mogu doći do njih.

 

Google Alerts


Želite znati ko vas gugla? Kao prvi korak predlažemo aktivaciju Google Alerts, besplatnog alata za praćenje pojavljivanja određenih ključnih riječi ili izraza na vebu. U ovom slučaju to će biti vaše ime i prezime, eventualno i nadimak. Ulogirajte se u Google i posjetite google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite na Create Alert. Kliknite poveznicu Show Option i pogledajte koje vam se mogućnosti još nude. Možete namjestiti koliko često ćete dobiti upozorenje e-poštom kad se vaše ime pojavi na vebu i Google ga primijeti, kao i pogledati kako će upozorenja izgledati.

 

Držite društvene mreže na oku


Mention.com funkcionira slično kao Google Alerts, samo što češlja društvene mreže u potrazi za spominjanjem vašeg imena. Na raspolaganju su aplikacije za Windows 10 i macOS, kao i za Android te iPhone. Možete se besplatno prijaviti za osnovnu uslugu i na 14 dana isprobati punu uslugu koju se inače plaća.  Nakon prijave ulogujte se i izradite upozorenje. Možete odabrati njih do četiri, na primjer imena članova bliže porodice. Potom kliknite Get Started i pustite Mention neka prorošta, blogove, forume i društvene mreže poput Facebooka i Twittera.  Možete odrediti koje će sve platforme biti pretražene ako kliknete na dugme Edit na upravljačkoj ploči.

 

Napravite profil na LinkedInu


Za razliku od Facebooka, na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn možete vidjeti ko je gledao vaš profil. Ako koristite besplatnu verziju vidjećete tek dio njih. Uz plaćanje možete vidjeti sve.

 

Traži li vas davno izgubljeni rođak?


Više web odredišta mogu biti upotrijebljena kako bi se pronašlo nekoga. Postoje web odredišta koja prate usvojenu djecu (recimo, www.adopteeconnect.com), druga koja sadrže ogromne baze podataka sa porodičnim stablima (www.ancestry.com)...

 

Vjenčanja i sahrane


Obaviještenje o smrti bliske osobe takođe može osobama koje vas traže naznačiti gdje ste, pogotovo ako s preminulom osobom dijelite prezime. Slično vrijedi i za vjenčanja te obaviještanja o rođenju djeteta, piše tportal.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!