Hayat saznaje/ SPREMA SE REKONSTRUKCIJA VLADE KS

Krčka se u SDA kuhinji: Tvrde da Kanton Sarajevo uskoro dobija novu vlast... Ko će umjesto premijera Forte?

Front07.03.19, 15:58h

Krčka se u SDA kuhinji: Tvrde da Kanton Sarajevo uskoro dobija novu vlast... Ko će umjesto premijera Forte?
Sudeći po svemu, čitava priča oko navodne rekonstrukcije Vlade KS "skrčkala" se u SDA kuhinji te će narednih dana u bh. javnosti oko svega, zasigurno, biti burnih reakcija. A šta je od sve toga istina, a šta pusti (politički) snovi - saznat će se također vrlo brzo

 

Kako saznaje Hayat.ba, promjena i rekonstrukcija vlasti u Kantonu Sarajevo je u završnoj fazi. Nova koalicija bit će okuppljena oko SDA, a u Skupštini Kantona imat će 21 ruku.

 

Cijela priča oko rekonstrukcije Vlade KS započela je prije 15-ak dana. Nekoliko nezadovoljnih pojedinaca iz aktuelne šestorke, zajedno su istupili prema SDA sa zahtjevom za partnersku saranju u pravljenju funkcionalnije i efikasnije vlasti u KS. Oni će, najavili su, napustiti stranke u kojima se trenutno nalaze i formirati nezavisni klub. Za razloge takve odluke naveli su činjenicu da u nekoliko mjeseci funkcioniranja vlasti šestorke zapravo ništa ne funkcioniše, tvrdi se u tekstu koji objavljuje Hayat.

 

Kako kažu, sve akcije aktuelne vlasti bazirane su na revanšizmu, ličnim animozitetima i pokušajima osvete, te na pukoj demagogiji. Navode da su planirane mjere i „timski rad“ ostali samo jalovo obećanja, a da je suština da svako radi u svom resoru šta želi i zadovoljava vlastite i partijske interese. Upravo su zato, kažu, na najodgovornije pozicije u izvršnoj vlasti postavljeni, ne oni koji bi bili najkompetentniji, već „poslušni stranački vojnici“.

 

Također, ova grupa budućih nezavisnih zastupnika kažu da su o svojim namjerama upoznali rukovodstva svojih stranaka, te da su im iznijeli uslov – izlazak iz nabrzinu sklepane i nefunkcionalne šestorke ili napuštanje stranke. S obzirom da se zarad, kako kažu, sitnošićarskih interesa insistira na održavanju neprincipijelne koalicije bez rezultata odlučili su istupiti iz stranaka i formirati nezavisni klub - piše Hayat. 

 

Ovi nezavisni zastupnici kažu kako je kap koja je prelila čašu „nečastan odnos prema ljudima“. Pojašnjavaju da šikaniranje koje su nezasluženo doživjeli mnogi čestiti menadžeri javnih preduzeća, organizacija i zavoda, te ono što se trenutno pakuje i što doživljava policijski komesar Halilović nisu stvari iza kojih žele stajati. Zbog toga se stidimo, pojašnjavaju. „To je nipodaštavanje, to je gaženje dostojanstva dobrih ljudi, zarad želje za osvetom pojedinaca. Mi nismo zbog toga u politici. Obećali smo građanima bolji život – na tome se ne radi baš ništa, obećali smo da nećemo biti kao svi prije nas – a mi smo gori. Tu je kraj“, zaključuje jedan od zastupnika.

 

Posebno su, kažu, razočarani radom još uvijek aktuelnog premijera KS Edina Forte. Toliko neprincipijelnosti, smušenosti, pasivnosti i nedostatka vizije u jednoj osobi odavno nismo vidjeli, pričaju navodni sagovornici za Hayat..

 

KO ĆE BITI NOVI PREMIJER KANTONA SARAJEVO

 

Prema informacijama do kojih je došao Hayat, nova većina je formirana na osnovu jasnog programa djelovanja u mandatnom periodu. Najmanje je, tvrde, vremena potrošeno na razgovore o podjeli resora i ta priča je već završena.

 

U tekstu se također tvrdi i da je već poznato ko je budući predsjedavajući Skupštine KS i ko će biti njegovi zamjenici. Poznata su i imena određenog broja ministara za koja tvrde da su, za razliku od aktuelnih, stručni i kompetentni za resore koje će preuzeti. S druge strane, za nekoliko resora se traže posebni eksperti kako bi se odmah ušlo u rješavanje gorućih problema Kantona.

 

Posebna pažnja, navodi se u Hayatovom tekstu, posvećuje se izboru budućeg premijera, a trenutno su u opticaju tri osobe s kojima se pregovara, a jedna od njih, tvrde sagovornici, mnoge bi pozitivno iznenadila. Sigurni su da će na kraju pregovora biti izabran premijer po mjeri Kantona Sarajevo. 

 

S obzirom da je većina detalja već riješena i da su ostala samo tehnička i proceduralna pitanja, sagovornici Hayat.ba tvrde da bi već u novom mjesecu Kanton Sarajevo trebao imati i novu vlast. Svakako je, kažu, bilo samo pitanja vremena kad će neprincipijelna i nazor sklepana većina u KS, koja je u više navrata u kratkom periodu uspjela nemalo razočarati građane, početi pakovati kofere.

 

Sudeći po svemu, čitava priča oko navodne rekonstrukcije Vlade KS, lansirana putem medija, "skrčkala" se u SDA kuhinji te će narednih dana u bh. javnosti oko svega, zasigurno, biti burnih reakcija. A šta je od sve toga istina, a šta pusti (politički) snovi - saznat će se također vrlo brzo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još