Svima nam se ponekad desi da se gosti najave iznenada, pa gotovo u panici smišljamo čime da ih poslužimo. Evo idealnog recepta za te prilike “kad zagusti”, pa morate da žurite – treba vam oko pola sata da ga pripremite.
Sastojci:
250 grama putera
¾ šolje šećera u prahu
Dvije šolje brašna
Priprema:
U posudu stavite puter i mutite “mućkalicom”, pa dodajte šećer i dobro izmiješajte. Dodajte otprilike polovinu brašna, miješajte, pa dodajte drugu polovinu i izmiješajte – sipanjem brašna iz dva puta će se smjesa bolje sjediniti. Smjesa bi trebalo da izgleda poput mokrog pijeska.
Rukama tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u pleh, na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje. Polako pritiskajte tijesto rukama, kako biste ga ravnomjerno rasporedili u plehu, a zatim možete čašom da pređete preko, kako bi površina bila glatka i ravna. Nemojte previše da pritiskate, jer će se tijesto sabiti i kolači će biti tvrdi.
Pecite kolač oko 20 minuta na 160 stepeni Celzijusovih, pa izvadite pleh iz rerne i isjecite kolač na željeni oblik i veličinu. Vratite u rernu i pecite još oko osam do deset minuta ili dok površina ne dobije zlatnu boju.
Isključite rernu, otvorite je i ostavite kolač da se hladi u rerni najmanje sat vremena. Taj “zaostatak” toplote u rerni će dovršiti pečenje.
Po želji možete da pospete šećer u prahu, kokos, da narendate čokoladu…
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!