Nakon batinanja građana na skupovima Pravda za Davida

Transparency International BiH podnio tužbu protiv MUP-a RS: Policijska brutalnost mora biti sankcionisana!

Hronika01.03.19, 13:45h

Transparency International BiH podnio tužbu protiv MUP-a RS: Policijska brutalnost mora biti sankcionisana!
Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci

 

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile u danima kad su u Banjaluci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i s ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića, saopćila je ta organizacija.

 

Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

 

- MUPRS, u svojoj odluci kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile iako su o kritičnim događajima, kada je primijenjena sila, izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji. TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS, u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji - citat je iz saopćenja.

 

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi s brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila te da je pred ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

 

Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su u više gradova u zemlji i regionu održani skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora, ističe Transparency International.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!