nakon što je djecu bacio kroz balkon

Šta je nagnalo oca na strašan čin? Forenzička psihijatrica otkriva šta može dodatno potaknuti ovakvu reakciju

Hronika28.02.19, 18:25h

Šta je nagnalo oca na strašan čin? Forenzička psihijatrica otkriva šta može dodatno potaknuti ovakvu reakciju
Takva su djela uvijek tragedija za počinitelja i okolinu, o čemu mediji trebaju voditi računa pri izvještavanju, rekla je Kos

 

Sudski vještaci nisu željeli komentirati konkretni slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, gdje je muškarac bacio s prvog kata četvero djece, no s psihijatrijske strane pretpostavljaju da je riječ o ozbiljnim psihičkim poremećajima koji reduciraju ili u potpunosti isključuju sposobnost osobe da shvati značenje svog postupanja i vlada svojom voljom.


''Može se raditi o afektivno snažnim reakcijama kod disponiranih osoba u situacijama prolongiranog opterećenja, neposredno trigerirano akutno nepovoljnim situacijski okolnostima”, rekla je sudska vještakinja i forenzička psihijatrica iz Klinika za psihijatriju Vrapče Suzana Kos.


U takvim slučajevima, kaže Kos, akutna intoksikacija nekim opojnim sredstvom ili alkoholom dodatno smanjuje inhibicije i olakšava afektivni proboj, a najčešće je riječ o kombinaciji više elemenata u podlozi takvog reagiranja.

 

Takva su djela uvijek tragedija za počinitelja i okolinu, o čemu mediji trebaju voditi računa pri izvještavanju, rekla je Kos.

 

''Kao forenzički psihijatar mogu reći da se uvijek promatra i vještači konkretan čovjek za konkretno djelo te uopćavanja nisu s psihijatrijske strane opravdana, posebice kad se o tome govori u medijima”, rekla je. Istaknula je pritom da je to široka i osjetljiva tema kad o njoj govori psihijatar jer se oni uvijek bave pojedincem.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!