video/ press konferencija

Vlada KS donijela Odluku o radu komesara Halilovića, pred zgradom Vlade stotine policajaca

Front28.02.19, 16:51h

 Vlada KS donijela Odluku o radu komesara Halilovića, pred zgradom Vlade stotine policajaca
- Želim poručiti našim policijskim službenicima da je naš zadatak da provodimo zakon. Mi ne kršimo zakon i pozivam ih da se vrate u okvire zakona...Ova zlouptreba koja se desila predstavlja demonstraciju sile, koja graniči s prijetnjom - kazao je ministar Katica

 

Vlada Kantona Sarajevo (KS) danas je na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara (Mevludina Halilovića) za 2018. godinu, koji je donio Nezavisni odbor, te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi „ne zadovoljava“. 

 

To je na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica, istaknuvši kako ta odluka nije konačna, te da policijski komesar u roku od osam dana ima pravo prigovora u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima KS. 

 

- Nakon što, eventualno, uloži prigovor na odluku o ocjeni rada, Vlada KS će na osnovu toga donijeti odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara i to će biti konačna odluka - pojasnio je Katica, precizirajući da će, ukoliko tada odluka bude pozitivna, procedura biti okončana, a ako ostane ocjena „ne zadovoljava“, onda će biti dostavljena Nezavisnom odboru, koji ima ovlaštenja da, eventualno, pokrene proceduru smjene policijskog komesara. 

 

S obzirom na to da se u vrijeme održavanja sjednice Vlade i pres-konferencije određen broj policijskih službenika nalazio ispred zgrade KS, ministar unutarnjih poslova je upozorio kako je nakon saopćavanja prijedloga spomenute ocjene Nezavisnog odbora „urađeno sve ono što nije u skladu s vladavinom prava i poštivanjem zakona, te što predstavlja, na neki način, zloupotrebu službenog položaja“, aludirajući pritom na reakcije i ponašanje komesara Mevludina Halilovića. 

 

- Želim poručiti našim policijskim službenicima da je naš zadatak da provodimo zakon. Mi ne kršimo zakon i pozivam ih da se vrate u okvire zakona...Ova zlouptreba koja se desila predstavlja demonstraciju sile, koja graniči s prijetnjom - kazao je ministar Katica.         

 

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić ocijenila je kako su kroz komuniciranje policijskog komesara, nakon što se u javnosti pojavila informacija o prijedlogu ocjene Nezavisnog odbora, stvorene određene spekulacije i pokušaj utjecaja na javnost, a kako bi se izvršio pritisak na donosioce odluka. 

 

Potcrtala je kako vladavina prava podrazumjeva da svako postupa u skladu sa zakonima i izvršava zakonom propisane obaveze, te da suprotno postupanje može proizvesti nesigurnost. 

 

Brčić je u tom kontekstu podsjetila kako Zakon o unutarnjim poslovima kaže da policijski komesar obaviješatva javnost o radu Uprave policije, te „da ono čemu svjedočimo posljednjih dana nije informiranje javnosti o tome, nego komentiranje odluka koje nisu konačne i to odluka koje donose zakonom propisani organi“. 

 

- Slažem se da svako ima pravo da štiti svoja prava i interese, ali i za to postoje propisane procedure i oni koji se nalaze na javnim funkcijama, pogotovo na funkcijama provođenja i izvršavanja zakona, kao što su to funkcije ministara i Vlade, ali i funkcija policijskog komesara, podrazumjevaju obavezu prema građanima striktnog poštivanja propisa - bila je kategorična kantonalna ministrica pravde i uprave. 

 

Dodala je da nema niko, pa ni policijski komesar pravo da zloupotrebljava i manipulira javnošću i da utječe na način koji stvara nesigurnost u društvu, navodeći da je danas nastupila jedna takva posljedica, odnosno da je određen broj policijskih alužbenika izmanipuliran pogrešno plasiranim informacijama doveo sebe u poziciju da im neko spočitava „da li to ima elemente pobune“. 

 

Ministrica Brčić pozvala je policijskog komesara i sve druge aktere na postupanje u skladu sa vlastitim funkcijama i u skladu s neophodnim stepenom odgovornosti spram građana KS i BiH. 

 

Reagiranje Vlade KS na, kako navode, neprimjerene pritiske u povodu donošenja odluke o ocjeni rada policijskog komesara kratko je prokomentirao i kantonalni premijer Edin Forto, naglašavajući kako ocjena o radu policijskog komesara kakva god konačna odluka bude bila, nije odluka o radu policije i policijskih službenika. 

 

Napomenuo je kako to poistovjećivanje ne stoji, ta da ljudi koji stoje ispred zgrade KS to moraju znati. 

 

- Ova vlada ne osjeća pritisak. Ova Vlada radi u skladu sa zakonom i zakonom propisanim procedurama i svojim nadležnostima... Nema potrebe za bilo kakvim okupljanjem, mi radimo svoj posao i neka svako radi svoj posao - poručio je premijer KS, javlja Fena. 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još