Ambasador Bruce Berton otvoreno

Šef Misije OSCE-a u BiH: Današnji sastanak sa Krišto, Zvizdićem i Radmanovićem bio je razočaravajući

Front27.02.19, 19:38h

Šef Misije OSCE-a u BiH: Današnji sastanak sa Krišto, Zvizdićem i Radmanovićem bio je razočaravajući
Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton nakon susreta sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavio je novinarima da očekuje da se što prije okonča proces formiranja vlasti u državi

 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Misije OEBS-a u BiH ambasadorom Bruceom Bertonom.

 

Čestitajući članovima Kolegijuma na izboru u rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH, ambasador Berton interesovao se za proces formiranja vlasti u BiH.

 

Berton je govorio o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH, te izrazio uvjerenje da je, ukoliko postoji politička volja da se izmjene usvoje prije lokalnih izbora, neophodno što prije otvoriti razgovore na tu temu.

 

Zahvaljujući se predstavnicima Misije OEBS-a u BiH na dugogodišnjoj saradnji i realizaciji brojnih korisnih projekata u BiH, članovi Kolegijuma Predstavničkog doma izrazili su nadu da će proces formiranja vlasti na državnom nivou biti uskoro okončan i da će sve institucije BiH, pa i oba doma PSBiH, biti u mogućnosti da u punom kapacitetu obavljaju poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

 

Na sastanku su razmijenjene informacije o planovima rada za tekuću godinu, kao i o novim projektima koje Misija OEBS-a želi da pokrene u saradnji sa parlamentima u BiH. S tim u vezi, ambasador Berton i njegovi saradnici pozvali su članove Kolegijuma PSBiH, kao i rukovodstva Sekretarijata PSBiH da početkom aprila ove godine učestvuju na radnom sastanku na kome bi se dogovorili dalji pravci saradnje i novi zajednički projekti u vezi sa procesom evropskih integracija, procesom demokratizacije i poštovanja ljudskih prava u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH, prenijela je Fena.

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton nakon susreta sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavio je novinarima da očekuje da se što prije okonča proces formiranja vlasti u državi.

 

- Današnji sastanak bio je razočaravajući. Razgovarali smo o formiranju vlasti, Izbornom zakonu, konfliktu interesa, obrazovanju, te radu Parlamenta. Zahvalan sam na podršci OSCE-u, ali nisam uočio spremnost da se poduzmu pozitivni koraci ili da se prevaziđu isključivo stranačka pitanja - kazao je Berton, prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!