Oglasili se iz stranke Narod i pravda

Konaković: Patriote, ne dozvolite da trasa budućeg autoputa zaobiđe Goražde i Sandžak!

Front26.02.19, 17:41h

Konaković: Patriote, ne dozvolite da trasa budućeg autoputa zaobiđe Goražde i Sandžak!
Pozivam sve bh. patriote da ne prodaju herojsko Goražde i Sandžak za sitne interese, pozivam ih da se aktivnije uključe u odlučivanje o ovim strateškim pitanjima, da podignu svoj glas i jasno iskažu interese naroda koji predstavljaju, kaže Konaković

 

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio kako su bh. vlasti postigle saglasnost o budućoj trasi autoputa Sarajevo-Beograd, iz Naroda i Pravde pozivaju sve patriote da ne dozvole da trasa budućeg autoputa zaobiđe Goražde i Sandžak.

 

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković smatra kako je predloženim rješenjem, namjerno ili slučajno, zaobiđeno Goražde kao izuzetno ekonomski potentna sredina, ali i cjelokupan prostor Sandžaka koji se ostavlja izoliran i od Sarajeva i od Beograda.

 

- Pozivamo naše prijatelje iz Turske koji su izrazili spremnost da finansiraju izgradnju obje trase autoputa da imaju u vidu važnost povezivanja ovih dijelova, ove dvije regije koje dijele zajedničku prošlost, ali ujedno imaju i veliki ekonomski potencijal koji znatno sputava loša putna infrastruktura. Izgradnja autoputa između Sarajeva i Beograda prilika je da se povežu prostori između Sarajeva i Novog Pazara, dva značajna središta u kojima žive, zajedno sa drugima, i Bošnjaci, a koji su danas povezani sramno lošom infrastrukturom - smatra Konaković.

 

Konaković je pozvao probosanske lidere da ne dozvole da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik nametnu svoje trase budućeg autoputa koji, kako sada stvari stoje, u širokom luku zaobilazi i Goražde i Sandžak.

 

- Ako se predloženo rješenje usvoji, jasno je da su to Vučićeve i Dodikove trase jer će konekcija biti kod Bijeljine i kod Višegrada, dok se za Goražde predviđa samo ostavljanje mogućnosti konekcije na tu trasu, bez jasnog plana izgradnje te konekcije. Trasu prema Tuzli potpuno podržavamo, ali je predložena trasa koja ide na istok BiH nedopustiva. Pozivam sve bh. patriote da ne prodaju herojsko Goražde i Sandžak za sitne interese, pozivam ih da se aktivnije uključe  u odlučivanje o ovim strateškim pitanjima, da podignu svoj glas i jasno iskažu interese naroda koji predstavljaju - dodaje Konaković uz napomenu da je neprihvatljivo da o trasi autoputa između Sarajeva i Beograda, ako je suditi prema današnjem sastanku, odlučuju isključivo kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a dok Bošnjacima preostaje da „aminuju“ tuđe dogovore.

 

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je prije formiranja vlast važno riješiti strateška pitanja koja su već godinama na dnevnom redu.

 

- Poštivanje preuzetih obaveza na putu EU i NATO integracija i, između ostalog, ugovor države sa Islamskom zajednicom, mora biti uslov svih uslova za formiranje vlasti. Nažalost, svjedočimo da ta pitanja ne da nisu riješena, već nisu ni nametnuta kao tema pri razgovorima o formiranju vlasti na višim nivoima - kaže Konaković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još