Agencija za rad i zapošljavanje BiH

Upozorenje onima koji žele na rad u Sloveniju: Ne potpisujte ništa što ne razumijete!

Hronika22.02.19, 13:32h

Upozorenje onima koji žele na rad u Sloveniju: Ne potpisujte ništa što ne razumijete!
Konstatovano je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi se u Agenciji trebali informirati o bitnim detaljima u vezi sa pravima radnika

 

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, održala je sastanak sa predstavnicima Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji.

 

Sastanku u Sloveniji su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad te države, kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji.

 

Konstatovano je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi se u Agenciji trebali informirati o bitnim detaljima u vezi sa pravima radnika.

 

- Imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji - rekao je Bandić.

 

Apelirao je da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenskom sindikatu za pomoć te Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!