Počelo suđenje bivšem mužu uspješne Bosanke

Sanela Jenkins u centru finansijskog skandala: Britansku banku preko Harisa Silajdžića spojila s katarskim funkcionerima

Hronika22.02.19, 08:49h

Sanela Jenkins u centru finansijskog skandala: Britansku banku preko Harisa Silajdžića spojila s katarskim funkcionerima
FSO je procijenio da je „Barclay“ oštetio britanski budžet za stotine miliona funti. Banka je, prije toga, zbog sličnog prestupa bila kažnjena sa 50 miliona funti

 

Suđenje menadžerima banke „Barclay“ iz Velike Britanije počelo je jučer u Londonu, piše Avaz.

 

Na optuženičkoj klupi našli su se izvršni direktor banke John Varley, šef investicijskog odjela Roger Jenkins, šef za procjene Thomas Karalis te direktor evropske divizije Richard Boath. Svi su oni bivši uposlenici „Barclaya“.

 

Kako su britanski mediji javili u junu 2017. godine, kada su četiri tadašnja izvršna direktora banke uhapšena, Sanela Jenkins, bivša supruga Rogera Jenkinsa, putem svojih bh. veza otvorila je vrata banci u Kataru.

 

Citirajući detalje iz optužnice, na kojoj je britanski Ured za ozbiljne kriminalne prestupe (FSO) radio godinama, objavljeno je da je Sanela, inače rođena Sarajka, a sada jedna od najbogatijih žena Velike Britanije, posredstvom Harisa Silajdžića stupila u kontakt s katarskim funkcionerima.

 

Ona nije optužena u ovom, jednom od najvećih finansijskih skandala u novijoj historiji Velike Britanije.

 

Sanela i Roger razveli su se u junu 2012. godine. „Fer dogovorom“, kako je preneseno, supružnici su imovinu podijelili napola. Saneli je tada pripalo oko 150 miliona funti. FSO je procijenio da je „Barclay“ oštetio britanski budžet za stotine miliona funti. Banka je, prije toga, zbog sličnog prestupa bila kažnjena sa 50 miliona funti.

 

Kako je sudu izjavio Marcus Agius, bivši generalni direktor banke, oni ne samo da nisu znali za dilove s Katarom nego o tome ne postoje ni bilo kakvi dokumenti.

 

- Prvi dokument vidio sam prije nekoliko godina, dakle dosta nakon što je sve bilo završeno – rekao je on u sudu u Londonu.

 

Agijus je u svom iskazu insistirao da Katar nije bio „primarni partner“ u spašavanju banke 2008. godine od propasti zbog finansijske krize.

 

- Primarno smo bili zainteresirani za saradnju s Kinom. To je veliko tržište i oni su svuda aktivni. Smatrali smo da bismo aranžmanom s njima osigurali bolju poziciju na svjetskom tržištu – objasnio je on.

 

No, njegovi bivši saradnici nisu mislili tako, već su bili fokusirani na Katar. Iz te države u banku je 2008. upumpano skoro 12 milijardi funti. Zauzvrat, banka je na privatne račune isplatila 280 miliona funti. Suđenje bi trebalo dati odgovor na pitanje kome je taj novac otišao. Najavljeno je da će ono trajati oko šest mjeseci. Optužena četvorka negirala je krivicu po svim tačkama optužnice.

 

Sanela Ćatić-Jenkins nikad nije odgovorila na prozivke britanskih institucija i medija u vezi s ovim skandalom.

 

Ona ima boravište u Sjedinjenim Državama, bliska je prijateljica s porodicom Billa i Hillary Clinton te s brojnim holivudskim zvijezdama.

 

Britanski mediji opisuju je kao vrlo uspješnu ženu koja godišnje zaradi između 45 i 60 miliona funti.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još