CPU upozorava/ opet se mogu pojaviti problemi

Terzić i Bevanda zadužili BiH za nova 34 miliona eura, a autoputa ni na vidiku: Šta sve (ni)je urađeno?!

Hronika20.02.19, 12:22h

Terzić i Bevanda zadužili BiH za nova 34 miliona eura, a autoputa ni na vidiku: Šta sve (ni)je urađeno?!
Oba projekta čekaju i na građevinsku dozvolu, što također može biti dugotrajan proces uslijed nedovoljne saradnje nadležnih institucija

 


Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisali su u utorak, 19. februara, projektni, te ugovor o zajmu sa predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanon Al-Ghanemom za dionicu Autoceste A1 Koridora Vc Nemila – Donja Gračanica. Centar za politike i upravljanje pozdravlja osiguranje sredstava za izgradnju dionice, ali i upozorava da je potrebno ubrzati ostale pripremne radnje za implementaciju ovog projekta – projektovanje, eksproprijaciju, prikupljanje svih potrebnih dozvola te tendersku proceduru.  


Prema podacima trenutno dostupnim na službenoj internet stranici Autocesta FBiH, dionica Nemila – Donja Gračanica sastoji se od poddionica Nemila (Žepče - Poprikuše) – Zenica Sjever i Zenica Sjever – Donja Gračanica. Prema navedenim podacima, za obje poddionice završen je idejni projekat, što je osnovni uslov za osiguranje finansijskih sredstava. Međutim, izrada glavnog projekta poddionice Nemila – Zenica Sjever je na 60%, dok izrada glavnog projekta za poddionicu Zenica Sjever – Donja Gračanica nije započela. Glavni projekat je nužno uskladiti sa stanjem na terenu, te je nužno sprovesti procedure strateške procjene utjecaja na okoliš u skladu sa propisima, što može uticati na vremensko trajanje izrade projektne dokumentacije. 


Proces eksproprijacije također nije okončan. Za poddionicu Nemila – Zenica Sjever okončan je preliminarni elaborat eksproprijacije, dok je za poddionicu Zenica Sjever – Donja Gračanica proces eksproprijacije na 60%. Dužina trajanja procesa eksproprijacije, zbog pravnog okvira i čestih žalbi, također može biti značajna prepreka za implementaciju. 


Oba projekta čekaju i na građevinsku dozvolu, što također može biti dugotrajan proces uslijed nedovoljne saradnje nadležnih institucija. 


Konačno, tenderi koji se raspisuju za svaku pojedinačnu fazu projektnog ciklusa mogu trajati duže od planiranog zbog različitih faktora, kao što su neprihvatljivost ponuda konkurenata na tenderu i žalbe na izbor. Stoga je neophodno tendersku proceduru učiniti maksimalno transparentnom, što je CPU i ranije zagovarao. 


CPU pozdravlja svaku aktivnost na nastavku izgradnje Koridora Vc, ali upozorava da se, osim finansijskih, mora aktivno raditi na otklanjanju drugih prepreka kako bi izgradnja dobila potrebni intenzitet.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!